Hoe organiseer je een brainstorm voor dertig mensen?

Een brainstorm organiseren voor dertig mensen: het lijkt een onbegonnen taak. En dat is het simpelweg ook, zegt Marc Libaers, die met G&C Consulting brainstormsessies begeleidt. “Een brainstorm met dertig is enorm improductief. Een groep telt idealiter 8 tot 12 mensen, desnoods kan u dat opdrijven tot 15 mensen. Maar dat is echt de limiet. Anders wordt het onhandelbaar.”

Aan welke voorwaarden moet een brainstorm voldoen?

“Er zijn twee belangrijke voorwaarden. Eén: het probleem dat moet opgelost worden, moet duidelijk geformuleerd zijn. Twee: tijdens de creatieve fase mogen de deelnemers geen kritiek geven. Het gaat in eerste instantie om kwantiteit, niet kwaliteit. Hoe meer, hoe beter.”

Zijn mensen doorgaans niet meer geremd in een grote groep?

“Nee, dat denk ik niet. U moet aan het begin van de sessie tijd voorzien om mensen te laten ontspannen en ze met elkaar te laten kennismaken. Ze moet zich op hun gemak voelen bij elkaar.”

Hoe zorgt u ervoor dat iedereen aan bod komt?

“Dat hoeft niet per se. Het belangrijkste bij een brainstorm is dat er voldoende ideeën op tafel komen. Hoe dat gebeurt, is van ondergeschikt belang.”

Hoe vermijdt u dat alleen de tafelspringers het hoge woord voeren?

“Dat is moeilijk te vermijden. U hebt overal mensen die extraverter zijn dan anderen. U moet een ideaal kader creëren, meer niet.”

Hoe zorgt u ervoor dat uw idee het haalt bij een brainstorm?

“Dat is niet de bedoeling van een brainstorm. Als u uw idee wil doordrukken, zit u in een onderhandelingssituatie. Met een brainstorm heeft dat op zich niets te maken.”

<< Terug naar de andere vragen!

Heb je zelf een vraag? Stel ze op ons forum!