Geen voorbereiding = geen vergadering

Iedereen weet dat een slechte voorbereiding leidt tot een inefficiënte meeting. Toch is het in heel wat organisaties de gewoonte om zonder enige voorbereiding op vergaderingen te verschijnen.

Het hoeft niet te verbazen dat de deelnemers die zich wel goed voorbereiden langzaam maar zeker gedemotiveerd raken. Je kan er je hand voor in het vuur steken dat uiteindelijk ook zij onvoorbereid op de afspraak zullen verschijnen.

Vicieuze cirkel doorbreken

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is het noodzakelijk dat iedereen tijdig over de nodige documenten beschikt. Stuur deze documenten een week vooraf naar alle deelnemers, samen met een uitgewerkte agenda waarin je de doelstellingen en de timing per agendapunt vermeldt.  Zo ontvangt iedereen een degelijke briefing die aangeeft wat er precies op voorhand moet gebeuren. Formele afspraken per type meeting kunnen hierbij helpen.

Hoe kun je jezelf voorbereiden op een vergadering?

  • Vraag jezelf af wat het doel is en welke toegevoegde waarde je zelf hebt.
  • Verzamel alle informatie die je nodig hebt in functie van de agenda.
  • Kom altijd op tijd.

Indien je zelf de vergadering voorzit, kies dan een vergaderzaal die comfortabel is en voldoende daglicht heeft. Zorg altijd voor voldoende water en koffie en zorg dat de projector naar behoren werkt. Duid een vrijwilliger aan om notities te nemen en bespreek wat hij of zij zeker moet noteren.

Actielijst

Het is trouwens schrijnend om te zien hoeveel vergaderingen er worden georganiseerd zonder enige vorm van opvolging. Als er al een verslag wordt opgemaakt dan is er vaak onduidelijkheid over de beslissingen en actiepunten. Een standaardverslag met een duidelijke actielijst (wie doet wat tegen wanneer) kan hierbij wonderen verrichten.

 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company (http://www.timemanagementcompany.com) en auteur van ‘Win Tijd Op Jouw Manier’. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.