Zo overtuig je anderen van jouw gelijk

De Nederlandse managementtrainer Jan Bijker schrijft in zijn boek ‘Tien beïnvloedingsvaardigheden’ hoe je maximale invloed kan uitoefenen zodat je jouw doelen kan bereiken. Zo kan je bijvoorbeeld je gesprekspartner overtuigen met goede argumenten, hem beïnvloeden door een aantrekkelijk toekomstbeeld te schetsen of door hem complimenten te geven.

1. Compliment

Benadruk wat iemand goed kan. Doe het niet te vaak en zorg dat het niet opvalt. Dan voelt de ander zich door jou gesteund en vertoont hij het gedrag dat je nastreeft.

2. Profileer jezelf

Gebruik goede argumenten om je opvattingen duidelijk te maken en te tonen dat je ze in actie kan omzetten. Dan moet je gesprekspartner wel rekening met je houden. Pas er wel voor op dat je ego niet centraal staat en onderschat niet dat het voor de ander moeilijk is om jouw gelijk toe te geven.

3. Laat je horen

Als je bekend staat als een te vriendelijk persoon en iemand waar niet iedereen naar luistert, is het belangrijk om er voor te zorgen dat je mening door iedereen gehoord wordt. Je moet niet argumenteren zoals bij het vorige punt, maar het anders aanpakken. Gebruik zinnen als “ervaring heeft me geleerd dat” of “volstrekt onzinnig wat hier is gezegd”.

4. Argumenteer snedig

In tegenstelling tot het tweede punt, wil je een discussie uitlokken en de overtuiging van de ander bestrijden. Verlies wel nooit de sympathie voor je gesprekspartner. Gebruik niet te veel argumenten en hou het communicatief proces in de gaten. Start bijvoorbeeld met twee sterke argumenten, noem er daarna nog enkele op, maar besluit weer met je twee krachtigste punten.

5. Toon oprechte interesse

Interesse toon je door goed te luisteren, samen te vatten wat de andere persoon zegt en door te vragen. Door deze aandacht krijgt je gesprekspartner vanzelf belangstelling voor jouw wensen. Schakel dus op het juiste moment over op je eigen onderwerpen. Op die manier creëer je een gemeenschappelijk draagvlak.

6. Betrek de ander

Je betrekt de ander best bij de zaak omdat je zijn kennis en betrokkenheid nodig hebt. Je laat hem mee nadenken door te vragen naar voor- of nadelen.

7. Geef erkenning

Erkenning geven doe je door de ander te bedanken voor zijn suggesties, betrokkenheid en vragen. Erkenning is niet hetzelfde als een compliment geven, aangezien het te maken heeft met de interactie tussen twee personen.

8. Schets een aanlokkelijk toekomstperspectief

Door iemand anders jouw visie op de toekomst te laten zien, wek je energie op en moedig je de ander verder na te denken over jouw ideeën.

9. Sluit aan bij het belang van de ander

Op die manier gaat die persoon ook mee in jouw visie. Let wel op dat je niet zo hard op gaat in iemands idee, dat je je eigen doel uit het oog verliest. Maar zoek uit welk voordeel iemand anders kan doen met jouw plannen.

10. Kortetermijnsucces

Maak duidelijk wat de eerste stap is die je toehoorder kan zetten en beloon hem daarna voor dat succes.

 

 Bron: Tien beïnvloedingsvaardigheden - Uitgeverij Thema, 2013 (derde druk).