Zo leer je succesvol multitasken

Onderzoek toont aan dat multitaskers minder productief zijn dan collega’s die zich op één taak concentreren. Wil dat zeggen dat je nooit meer twee dingen tegelijk kunt doen? Nee, zolang je er maar voor zorgt dat maar één van die activiteiten je aandacht écht nodig heeft. Dit is hoe je het doet.

 

1. Lijst dode momenten op

Maak een lijstje van alle dode momenten van de dag. Dit zijn de momenten waarop je met iets bezig bent dat niet tot nauwelijks uitdagend is en weinig herseninspanningen vergt. De tijd die je verdoet als je wacht op je koffie of op een afspraak, in de auto onderweg naar kantoor of naar een klant, het moment dat je je bureau opruimt...

 

2. Lijst op wat je vaker zou willen doen

Schrijf op wat je vaker zou willen doen, maar waar je nu niet aan toekomt. Stel je voor dat tijd geen punt is, op welk aspect van je job zou je je dan meer gaan toeleggen? Meer artikelen lezen uit je vakgebied? Een blog bijhouden? Aan je talenkennis of je conditie werken?

 

3. Hoofd versus lijf

Geef nu per activiteit aan of ze energie vergen van je hoofd of van je lichaam. Moet je er met andere woorden fysiek iets voor doen of vereisen ze vooral denkwerk?

 

4. Combineren maar

Zoek uit welke hoofdactiviteit past bij een lichaamsactiviteit. Zo kun je bijvoorbeeld een bedrijfsrapport doornemen terwijl de koffie doorloopt, een hoorcollege op cd volgen terwijl je naar kantoor rijdt en een interessant artikel doornemen terwijl je wat kleine fitnessoefeningen doet. Combineer een hersenloze activiteit met een activiteit die je hersenen juist in actie doet schieten en je wordt een meester in het efficiënt multitasken.

 

Bron: www.sprout.nl.