Wat wordt er over jou en je bedrijf verteld op het web?

Sociale media kunnen je maken of kraken. Niemand die dat beter weet dan Pieter De Crem. Toen hij na wat nachtelijke escapades in New York in een blog van een barmeisje terecht kwam, mocht hij het overal gaan uitleggen. En dus is het misschien niet slecht om zelf een oogje in het zeil te houden. Hoe ontdek je wat er over jou en je bedrijf verteld wordt?

1. Google Alerts

Een handig Google-snufje is 'Google Alerts'. Verschijnt jouw trefwoord in een artikel op Google News, dan krijg je daar een e-mail over. Handig dus voor bedrijven die te weten willen komen wat journalisten over hen schrijven..

2. Twitter Search

Twitter Search is de gespecialiseerde zoekmachine voor Twitter, een bekend platform voor microblogs. Tweetag, een variant van Belgische makelij, zoekt eveneens op Twitter en tracht hierbij de zoekresultaten te structureren.

3. RSS-lezer

Via RSS, een tool die je kunt herkennen aan het oranje pictogrammetje op blogs en nieuwssites, kan je verschillende informatiebronnen samenvoegen. Eens het internetadres van een zogenaamde feed is toegevoegd aan je RSS-lezer, krijg je automatisch alle nieuwe artikels. De RSS-lezer die waarschijnlijk het meest gebruikt wordt is op dit moment Google Reader. Een andere lezer is Postrank die aangeeft hoe populair elk item is in de RSS-feed.

4. Blogsearch

Om blogs te doorzoek kan je naast Google Blogsearch ook meer gespecialiseerde hulpmiddelen gebruiken die zich alleen op blogs concentreren. In dit domein is Technorati het bekendst, al zijn Ice Rocket en Blogpulse zeker zo goed. Omdat er de laatste jaren altijd meer en meer blogs zijn bijgekomen, is geen van de zoekmotoren volledig en zijn ze in de praktijk eerder aanvullend dan concurrerend.

5. Google Insights

Een andere erg nuttig instrument is Google Insights, dat je een blik achter de schermen van Google gunt. In de massa aan ingetikte zoektermen meet en vertelt deze tool je welke van de ingegeven termen het vaakst voorkomen (bijvoorbeeld iPod versus MP3 player, iPhone versus BlackBerry enzovoort). Zo kom je als webwinkelier bijvoorbeeld te weten waar (bijvoorbeeld in welk land of welke provincie) wanneer én in welke mate Google-bezoekers naar jouw producten zoeken.

Tekst: WV/IV