Waarop letten als je een presentatie geeft?

Geef je een presentatie dan is het evident dat je op voorhand even stil staat bij je voorkomen en je lichaamstaal. Enkele tips.

1. Doe geen flitsende das aan

Je voorkomen, of je uiterlijk is uiteraard belangrijk. Kleed je neutraal maar smaakvol. Draag vooral geen zaken die kunnen afleiden zoals een flitsende das, opvallende oorringen en vermijd schreeuwerige kleurcombinaties. Belangrijk ook is dat je verzorgd overkomt. Vermijd lokken haar die over je gezicht vallen waardoor je het om de haverklap wegduwt: dat geeft een zenuwachtige indruk.

2. Kies een neutrale houding

De beste houding om een presentatie te geven is in staande positie. Sta rechtop, zet de voeten licht uit elkaar zodat je lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld is over je beide benen. Zo sta je mooi in balans. Je armen hou je ontspannen naast je, een houding die neutraliteit uitstraalt. Ga niet op één been staan of met gekruiste benen. Dat geeft je een onstabiele positie en getuigt van een gebrek aan zelfvertrouwen.

3. Kijk niet over je publiek

Hou oogcontact met je publiek. Laat je blik langzaam en rustig over de toehoorders glijden. Vergeet hierbij ook de mensen achteraan en langs de zijkanten niet. Schenk iedereen evenveel aandacht en laat je niet afleiden door enthousiaste of meer passieve luisteraars.

4. Wandel af en toe rond

Om wat dynamiek te brengen tijdens je presentatie is het goed om af en toe wat rond te wandelen en je woorden te ondersteunen met gebaren. Rustig door de kamer wandelen brengt je dichter bij je publiek en is als toehoorder ook aangenamer om naar te luisteren. Wanneer je echter een presentatie geeft voor hogergeplaatsten doe je dit beter niet aangezien dit familiair kan overkomen. De intensiteit van de gebaren wordt bepaald door de grootte van je publiek. Een grote groep in een grote zaal vraagt naar meer overdreven bewegingen dan een klein gezelschap in een kleine zaal.

5. Spreek rustig

Je stemklank en stemvolume spelen ook een belangrijke rol bij het spreken in groep. Haal traag en diep adem. Dit bevordert het helder denken en voorziet je stembanden van meer lucht waardoor je stem duidelijker wordt. Probeer ook heel rustig te spreken en er niet als een sneltrein vandoor te gaan.

6. Let op signalen uit het publiek

Net zoals je aandacht schenkt aan je eigen lichaamstaal, kan je bij je collega’s, bazen of toehoorders tijdens een presentatie ook hun lichaamstaal observeren en interpreteren. Aan hun houding en bewegingen kan je ontdekken hoe ze bij jou overkomen. Zenuwachtig? Zelfzeker? Geïnteresseerd? Je kan ook zien hoe jij zelf op hen overkomt. Draaien ze zich weg? Zetten ze een stap achteruit? Nemen ze je bij de arm naar een afzonderlijk lokaal? Het zijn allemaal acties die je iets vertellen. Door je gesprekspartners te observeren, kan je ook vroegtijdig in de gaten krijgen of hetgeen je zegt hen werkelijk interesseert. Als men neen schudt, zucht of de armen kruist en achteruit gaat zitten, ben je te lang bezig of zeg je iets dat ongenoegen schept. Merk je dit tijdig op dan kan je het gesprek of de voordracht nog een andere wending geven.

Lees meer over presentatietechnieken.