Verzorg je PowerPoint-hygiëne

Toen ik een paar jaar geleden topmanager Michel De Coster interviewde, gebruikte hij een mooi woord dat ik altijd heb onthouden: PowerPoint-hygiëne. Hij vond het vreselijk, de massa slides die hij en zijn medewerkers te verwerken kregen tijdens presentaties, en hij vond dat elke spreker wat bewuster met PowerPoint moest omgaan. Ik ga daar helemaal mee akkoord en zet graag drie essentiële tips voor PowerPoint-hygiëne op een rij.

 

1. Vermijd grote lappen tekst

Maak een onderscheid tussen een ‘slideument’ en een ‘zen slide’. Een slideument is geen bestaand woord maar een samensmelting van Slide en Document. Dit zijn de gedetailleerde PowerPoint-documenten die nu vaak gebruikt worden tijdens presentaties. Niet doen! Een dergelijk document is perfect als voorbereidende lectuur of als rapport achteraf, maar gebruik het nooit tijdens jouw verhaal - zo'n slide is een leesdocument en daar is geen tijd voor tijdens een presentatie. Je kan het wel gebruiken tijdens een discussie, maar niet om je punt te maken.

 

Een ‘zen slide’ is het tegenovergestelde. Dat is een beeldende slide waar je enkel een foto of boodschap gebruikt. Dit is perfect op een congres of om te inspireren voor een heel groot publiek. Slideuments van hun kant hebben eigenlijk geen foto’s nodig, goed om te weten want in dergelijke ‘decoraties’ voor de slide wordt vaak veel tijd gestoken. Denk dus heel goed na in welke omgeving je gaat presenteren en welk soort PowerPoint gemaakt moet worden.

 

2. Ga eens voor een zwart scherm

Durf de B-toets te gebruiken. B in PowerPoint betekent ‘Black’. Dit wil zeggen dat het scherm letterlijk zwart wordt. Je moet wel de taal van jouw computer kennen, want voor sommige lukt het alleen met de Z van 'Zwart' of de N van 'Noir'. Waarom zou je dat scherm in hemelsnaam zwart maken? Omdat het de perfecte manier is om de aandacht van het publiek te trekken. Er is geen afleiding. Het licht van de beamer gaat uit dus jij kan centraal, dicht voor het publiek, staan.

 

Wat vertel je nu bij dat zwarte scherm? Ofwel geef je enkel de inleiding, ofwel kies je voor een korte samenvatting die niet langer duurt dan 5 minuten (en daarvoor kan je zelfs een flipchart gebruiken). Druk je opnieuw op B, dan komt de PPT tevoorschijn en kan je de details invullen volgens de vragen van het publiek. Je kan makkelijk van de ene slide naar de andere door het slidenummer in te tikken.

 

3. Zorg voor een samenvatting

Stop vóór je gedetailleerde PowerPoint een executive summary! Je publiek zal je dankbaar zijn. Als ze vragen om de PPT op voorhand door te sturen, kan je niet verwachten dat ze door alle slides zullen gaan. Maar je kan wel een samenvatting met jouw belangrijkste conclusies vooraan stoppen. Dit is niet meer dan 1 pagina. Het verhaal dat je kan vertellen op die B-toets is dus eigenlijk een executive summary in vertellende vorm.

 

Meer info: www.simplytalking.be