Tips voor een geslaagde businesslunch

 

Wanneer nodig je iemand uit voor een zakenlunch?

Om te beginnen moet er een agendapunt zijn dat je wil bespreken. Je nodigt nooit iemand zomaar uit. Ofwel wil je iemand leren kennen, ofwel wil je een relatie onderhouden. Toch kan je niet zomaar iedereen uitnodigen voor een businesslunch. In sommige bedrijven mogen werknemers bijvoorbeeld niet op uitnodigingen in gaan. Je houdt dus best rekening met de bedrijfscultuur voor je iemand inviteert.

Stiptheid, een must

De werkdruk laat tegenwoordig niet toe dat je werklunch uitloopt tot vier uur. Stiptheid is dus een must. Het is niet onbeleefd om rond 14u recht te staan en te vertrekken, al kondig je best wel op voorhand aan dat je op tijd weg moet.

Waar lunchen?

’s Middags kan je een zakenpartner gerust in het bedrijf uitnodigen, ’s avonds ligt dat moeilijk. Dat heeft veel voordelen: je moet je niet verplaatsen, er zijn geen files, je moet geen parkeerplaats zoeken, en vooral: je kan zelf het tempo bepalen.

Wie kiest het menu?

Normaal laat je de gast het menu bepalen. Je kan wel wat sturen, maar je kan moeilijk een spaghetti opdringen. Als het snel moet gaan, en het gezelschap is uitgebreid, speel dan op veilig en kies het vaste lunchmenu.

Kan wijn bij het eten?

Als gastheer of gastvrouw neem je best zelf het initiatief bij de keuze van de wijnen, tenzij één van je gasten bijvoorbeeld een wijnkenner is. Ofwel laat je de aangepaste wijnen serveren door het restaurant. Met een fles van veertig à vijftig euro zit je zeker goed; dat is zelfs al wat aan de dure kant. Dronken worden is not done, dus beperk je tot een glas of drie en bestel ook zeker een fles water. Alcohol weigeren is trouwens geen enkel probleem. Net als bijvoorbeeld rode wijn drinken bij een visgerecht.

Hoe snel kom je to the point?

Stel iedereen aan elkaar voor, en geef ook even de context weer. Wie uitnodigt, legt uit hoe de vergadering verloopt. Of de lunch eerder informeel verloopt, of er een heuse agenda aan te pas komt. Na vijf minuten kom je ‘to the point’. Op het einde kan het eventueel nog wat informeler worden.

Hoeveel mag het kosten?

Als je zelf uitnodigt, betaal je ook zelf. Hoeveel de lunch mag kosten moet je zelf wat aanvoelen. Ga je bijvoorbeeld maar één keer per jaar met een goede klant eten, dan mag dat misschien al wat meer kosten. Spreek je vaker af, dan moet het niet altijd het Hof van Cleve zijn.

Hoe hou je het gezond?

Kies eerder voor vis dan voor vlees, dat is meestal minder zwaar. Ga ook voor gerechten die niet overgoten zijn met zware sauzen, en bestel steeds ook water bij je eten.

Enkele do's en don'ts

- Zorg ervoor dat je een lunchadres met parkeerplaats uitkiest

- Kom op tijd

- Zet een klant nooit met zijn gezicht naar de muur, zo heeft hij een gevoel van ruimte en overzicht

- Zet je gsm op stil, niets zo vervelend als een lunch die continu verstoord wordt door onverwachte telefoons

- Teken een contract nooit aan tafel

 

Bron: Vacature magazine 28/3/2009