Tips om groener te werken

 

Probeer je wel milieubewust te leven maar lukt dat in de praktijk niet altijd even goed? Met enkele kleine ingrepen kan je nochtans een groot verschil maken. Wij vertellen je hoe je al werkend je ecologische voetafdruk verkleint.

Een graadje meer of minder

Zodra het iets warmer is gaat in veel bedrijven de airco aan. Net zoals de verwarming een paar graden hoger wordt gedraaid zodra het buiten afkoelt. Natuurlijk is een goede temperatuur belangrijk om te kunnen werken, maar door aangepaste kledij te dragen, ervoor te zorgen dat de radiator niet bedekt is en de thermostaat 's avonds op nactstand te zetten kan je al heel wat besparen op energie.

Vermijd plastiek

Kan je op het werk enkel bekertje vullen met koffie? Breng dan gewoon je eigen tas mee. Als je toch een bekertje gebruikt, gooi het dan niet onmiddellijk weg, maar vul het opnieuw als je gaat bijtanken. Ook met inktpatronen, mappen, cd's en dvd's kan je best wat zuiniger zijn. Probeer zoveel mogelijk herbruikbare schijfjes te gebruiken en laat inktpatronen weer opvullen.

Minder stroom

Zelfs een computer waar niet op gewerkt wordt verbruikt stroom. Schakel dus je computer uit als je 's avonds vertrekt en vergeet ook de lichten niet uit te schakelen.

Zoek een job in de buurt

Werknemers zijn gemiddeld 70minuten per dag onderweg van en naar het werk. Dat zorgt natuurlijk voor een enorme CO2-uitstoot. Hoe dichter je bij het werk woont, hoe beter. Bovendien kan je dan met de fiets naar het werk.
Lees  hier onze andere tips om groener naar het werk te gaan.

Eco-eten

Het houdt je fit én het is goed voor het milieu. Eet zoveel mogelijk seizoensgroenten en -fruit en beperk de hoeveelheid vlees die je eet. 18% van de totale broeikasuitstoot is afkomstig van de veeteelt, dat is meer dan wat de transportsector en het verkeer veroorzaken.

Print niet teveel

Print alleen documenten als het echt nodig is. Druk ook zoveel mogelijk recto-verso af, zo bespaar je al de helft aan papier.

Groen kantoormateriaal

Kies voor een hervulbare (vul)pen, een rekenmachine op zonneënergie en tipp-ex op waterbasis.

Kleine spoelbeurt

Moderne toiletten hebben meestal een knop voor een kleine spoelbeurt, waarmee je heel wat water kan besparen. Laat bij het handenwassen de kraan ook niet nutteloos openstaan.