Soft skills worden belangrijker dan studieresultaten

De tijd dat een ‘onderscheiding’ in een universitaire richting je gegarandeerd een job opleverde, is voorbij. Tegenwoordig zijn niet je studieresultaten, maar de juiste ingesteldheid, extra-curriculaire activiteiten en soft skills doorslaggevende factoren. Dat blijkt uit gegevens van de VDAB.

 

Buiten de academische wereld is de vraag om een universitaire graad uitzonderlijk geworden, meldt de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling. Werkgevers hechten steeds minder belang aan goede studieresultaten of universitaire graden.

 

Ondernemersgeest boven diploma

Onze bedrijven sluiten zich aan bij een trend die komt overwaaien uit Engeland. Tot voor kort kon een Britse afgestudeerde die wilde solliciteren bij consultants zoals Ernst & Young of PricewaterhouseCoopers, het wel vergeten zonder een ‘2:1-degree’, een universitaire graad die te vergelijken is met de Vlaamse ‘onderscheiding’. Vandaag is de academische prestatie niet meer doorslaggevend. Bij advocatenkantoor Clifford Chance volgen rekruteerders bij sollicitatiegesprekken zelfs een ‘cv-blind’ beleid. Ze weten niet van welke universiteit sollicitanten komen en hoe goed ze het daar gedaan hebben.

 

Ook in Vlaanderen verschuift de focus naar extra-curriculaire activiteiten. Als je hebt meegewerkt aan een start-up of een ander bedrijfsproject, kan dat bijvoorbeeld zwaarder wegen dan je studieresultaat. Ondernemersgeest kun je immers niet meten in cijfers.

 

Ook ‘soft skills’, zoals je sociale en communicatieve vaardigheden, je taalvaardigheid, je persoonlijkheid en ingesteldheid zijn steeds vaker doorslaggevend. Zelfs in de IT-wereld. Nerds en IT-wizzards zonder ‘soft skills’ zijn vaak te weinig teamplayers en kunnen zich niet aanpassen aan de snel veranderende omgeving.

 

Bron: De Tijd