Personal branding: hoe het niet moet

Personal branding kan je aan een job helpen of je carrière naar een hoger plan tillen, maar je kan het ook verkeerd aanpakken. Personal branding-coaches Reinout Van Zandycke (Exposure) en Greet Bunnens (YouBrandBuilder) vertellen welke fouten je vooral niet mag maken.

 

1. Je houdt je mond

Velen denken nog altijd dat je ‘een dikke nek’ moet zijn om met jezelf en je projecten uit te pakken. Niets is minder waar. Bunnens: “Door openlijk te vertellen over wat je bezighoudt en welke je dromen zijn, hou je (grotendeels) de controle over wat anderen van jou denken.” Wie daarentegen zwijgt, levert zich helemaal over aan roddels en karikaturen van anderen. Je mond houden is dus schadelijker dan je denkt. Zelfs al kom je niet graag onder de mensen, online heb je mogelijkheden genoeg om je te tonen.

 

2. Je bluft alleen maar

Ook al klinkt ‘personal branding’ nogal gemarketeerd, het is niet hetzelfde als een verzonnen promopraatje over jezelf voeren. Van Zandycke: “Het gaat over tonen wat jij belangrijk vindt, wat jouw eerlijke unieke kenmerken zijn en wat je wilt bereiken. Je moet dus niet zeggen dat je met een Porsche rijdt als het eigenlijk een Lada is. Eerlijkheid is de basis van een sterke personal brand.”

 

3. Je verliest je doel uit het oog

Wil je een job vinden in de chemie? Heb je de ambitie om schepen van sport te worden? Wil je je opwerken tot expert duurzame mobiliteit? Onderneem dan ook actie in die richting en toon het aan de wereld. Van Zandycke: “Beperk je niet tot familiefoto’s op Facebook maar deel de lessen die jij gehaald hebt uit een TED Talk of ga eens luisteren naar een spreker en blijf hangen op de receptie achteraf.”

 

4. Het plaatje klopt niet; er zit geen lijn in

Een gênante foto op Twitter is inderdaad… gênant. Zeker als die foto het eerste is dat iemand van je te zien krijgt. Maar een foto is niet het enige waarmee je een verkeerde eerste indruk kunt maken. Van Zandycke: “Wat je vertelt op je blog of met je lichaamstaal, kan even vreemd overkomen. Denk eraan, alles wat je zegt of doet, moet stroken met jouw persoonlijke waarden.”

 

5. Je beperkt je tot een kwartiertje netwerken per week

Met personal branding ben je eigenlijk nooit gedaan. Bunnens: “Je kunt ook niet zeggen: ik investeer wekelijks een kwartiertje in sociale media en de kous is af. Een reputatie bouw je beetje bij beetje op. Wil je er iets mee bereiken, dan vraagt het tijd en energie, zowel online als offline.”  

 

Wat als Google je reputatie schaadt?

Het zal je maar overkomen: je naam googelen en telkens weer die berichten over je schulden van vijftien jaar geleden zien verschijnen. Om die reden bedacht het Europese Hof van Justitie in 2014 ‘het recht om vergeten te worden’. Sindsdien kan je op de website van Google een formulier invullen met de vraag om bepaalde specifieke resultaten uit de zoekresultaten te verwijderen. Voor elke link die je eruit wilt, moet je uitleggen waarom die irrelevant, verouderd of ongepast is. Zekerheid dat je verzoek wordt ingewilligd, heb je niet. Een commissie beoordeelt of jouw privacyrechten zwaarder doorwegen dan het publiek belang om geïnformeerd te worden. In november 2015 had Google al 348.085 vragen gekregen, waarvan 10.121 uit ons land. Google ging in België op iets minder dan de helft van de aanvragen in.