Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Lichaamstaal: waar hou je je handen tijdens een gesprek?

Laurette Onkelinx vergat in het heetst van een debat dat ze haar middelvinger gebruikte om haar woorden kracht bij te zetten. Waar hou je je handen tijdens een gesprek zodat je een goede indruk nalaat?

Frank van Marwijk, sociotherapeut en directeur van Bodycom Lichaamstaal, geeft enkele tips.

Vrije handen

Waar hou je je handen tijdens een gesprek? Of een vergadering of presentatie? Vaak gaan we op zoek naar een voorwerp dat ons houvast biedt: een pen, een stapel papieren, de afstandsbediening van de presentatie. We voelen ons daardoor zekerder. Toch kan het bevrijdend werken deze voorwerpen los te laten en te communiceren met lege handen. Het draagt bij tot de verstaanbaarheid van wat je zegt en je komt zeker van jezelf over.

Boodschap komt nog beter over

Het gebruiken van gebaren zorgt er voor dat je boodschap nog beter overkomt. Wanneer iemand stokstijf een presentatie geeft, zullen je gedachten sneller afdwalen dan bij iemand die zijn boodschap ondersteunt met de juiste gebaren.

Invloed op jezelf

Gebaren gebruiken tijdens je voordracht heeft ook een gunstig effect op hoe jij je voelt. Neem je de tijd om rustig gebaren te maken, dan word je zelf ook wat kalmer. Omgekeerd zullen haastige gebaren je ook meer opgejaagd laten voelen.

Waar hou je je handen als je luistert?

Gebaren ondersteunen en versterken dus je boodschap. Maar wat als je de positie van luisteraar inneemt?  Waar hou je je handen? En wat straal je dan uit?

Armen over elkaar

Hoewel het ontspannend kan aanvoelen, straal je met je armen over elkaar iets afstandelijks uit. Uit onderzoek blijkt dat bij deze houding de gesprekken minder lang duren en er minder informatie wordt uitgewisseld.

Handen in de zak

Met je handen in je zak kan je nogal nonchalant of onverschillig overkomen. Zo word je althans ervaren. Eén hand in de zak kan dan weer wel, mits je met de andere hand actief gebaren maakt. Alleszins worden je gebaren in deze houding beperkt.

Handen in je heupen

Met je handen in je heupen toon je dat je actief luistert. Je schouders komen daarbij omhoog en dat maakt een sportieve indruk. Je kan je deze houding beter aanmeten in de luisterpositie, als spreker komt het wat betweterig over.

Handen langs je lichaam

Sommigen vrezen dat ze er te stijf uitzien in deze houding. Maar wanneer je luistert komt deze houding best ontspannen over. Wanneer je je ellebogen zelfs een beetje buigt zodat je handen op heuphoogte komen, ziet dit er zelfs actief en betrokken uit. Het bijkomende voordeel van deze positie is dat u gemakkelijk gebaren kunt maken, wanneer u het woord overneemt.

Bron:managersonline.nl