Lezen in sprongen

Lezen doe je voor een groot stuk met je ogen. Belangrijk is dus dat je inzicht krijgt in het functioneren van je ogen tijdens het lezen. Op die manier kan je je ogen beter leren controleren en het leesproces versnellen.

Hoe bewegen je ogen terwijl je leest?

In tegenstelling tot wat je zou verwachten bewegen je ogen zich niet in een gelijkmatige glijdende beweging van links naar rechts. Ze maken daarentegen korte sprongetjes waarbij ze meestal per sprongetje één of maximum twee woorden omvatten en tussen elk sprongetje eventjes pauzeren om de woorden te kunnen absorberen.

Sneller lezen kan door het aantal sprongetjes per regel te verminderen: ipv 1 of 2 woorden groepeer je blokjes van 4 à 5 woorden ineens.

Ho maar, denk je nu misschien; op school moest je een tekst 'langzaam en nauwkeurig' lezen en nu wordt net omgekeerde beweerd: dat je sneller kan lezen zonder aan begrip te verliezen?

Toch is het zo. Hoe sneller je leest of hoe grotere sprongen je maakt, hoe beter je de tekst begrijpt.

- Test: langzaam met kleine sprongen

Nog niet overtuigd? Doe dan de test: lees onderstaande zin langzaam en zorgvuldig en neem stukje per stukje in je op:

Snel le zen is voor een goed be grip be ter ge ble ken dan lang zaam le zen

Lastig om op die manier te lezen?

Logisch want je hersenen zijn niet gemaakt om zo langzaam en stukje bij beetje tekst op te nemen.

Je zal ook al gemerkt hebben dat je gedachten terwijl je leest soms afdwalen. Dan ben je te langzaam aan het lezen, je hersenen vervelen zich en zoeken naar iets anders om zich mee bezig te houden.

- Test: snel met grote sprongen

Probeer het nu eens met volgende zin terwijl je de gegroepeerde woorden als één geheel probeert op te nemen:

Er is ontdekt     dat de hersenen     dankzij de ogen     veel gemakkelijker informatie absorberen     als die informatie     gerangschikt is     in zinvolle groepen

Herlezen

Veel mensen hebben de neiging om tijdens het lezen woorden of stukken van een zin opnieuw te lezen. Bij sommige mensen gebeurt dat bewust omdat ze denken dat ze het voorgaande niet goed begrepen hebben, bij anderen is het bijna een gewoonte om regelmatig een stukje terug te springen.

Hoedanook, in beide gevallen vertraagt herlezen de leessnelheid aanzienlijk.

Wie sneller wilt lezen moet zichzelf dwingen om verder te lezen, ook al geeft dat, zeker in het begin, een onbehaaglijk gevoel.

Bedenk ook dat uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen gedwongen worden om door te lezen, hun ogen in 80% van de gevallen de informatie wel degelijk hebben opgenomen.

Terug naar het dossier 'Snellezen'