Hoe versier je een afspraak op hoog niveau?

Wil je spontaan solliciteren bij een bedrijf waar je heel graag wil werken? Of ben je als verkoper van plan om binnenkort een bezoek te brengen aan een nieuwe klant? Zorg er dan voor dat je een afspraak maakt met iemand die de beslissingen neemt in het bedrijf. Wij vertellen je hoe je een afspraak maakt op hoog niveau.

1. Zoek uit wie de manager is

Niet iedereen durft zich rechtstreeks te richten tot de directeur van een bedrijf of de manager van een afdeling. Toch levert die aanpak je sneller resultaten op. Solliciteer je spontaan voor een bepaalde functie? Dan loont het zeker de moeite om je rechtstreeks te richten tot de personeelsdirecteur of het hoofd van de afdeling waar je wil werken. Ook als je een product wil gaan voorstellen aan een nieuwe klant, komt het erop aan om de juiste persoon te pakken te krijgen, met name degene die beslist over de aankoop van jouw product.

2. Kies het juiste moment

Neem contact op met de beslissingnemers op het juiste moment. Heb je bijvoorbeeld vernomen dat er binnen een bepaalde afdeling iemand vertrokken is, dan kan het zeker geen kwaad om je cv eens door te sturen. Een manager die net promotie heeft gekregen, staat mogelijk open voor verandering en kan je gerust contacteren om je product te gaan presenteren.

3. Gebruik je andere contacten

Ga na of je andere mensen kent binnen het bedrijf. Misschien kunnen zij jou wel aanbevelen? Het kan je in elk geval helpen om op zijn minst uitgenodigd te worden voor een gesprek.

4. Schakel de secretaresse in

Als je niet meteen het e-mailadres of het rechtstreekse telefoonnumer van je contactpersoon vindt, schakel dan de secretaresse of receptioniste in als jouw bondgenoot. Zij heeft alle gegevens die je nodig hebt in handen en kan je in contact brengen met de persoon die je zoekt.

5. Prikkel de nieuwsgierigheid

Stuur de persoon met wie je een afspraak wil een e-mail die zijn of haar interesse zal opwekken. Leg de vinger op een zwak punt en leg uit hoe jij kan zorgen voor een concrete oplossing.

6. Pleeg het ultieme telefoontje

Bevestig je afspraak in een telefoongesprek dat je goed hebt voorbereid. Dat hoeft niet langer te duren dan een tweetal minuten. Kom nog even terug op wat je in je e-mail vermeld hebt en vraag wat voor je contactpersoon vooral van belang was en wat hij wil bespreken.

Bron: bizz.be