Hoe verkoop je bij straffe tegenwind?

“In augustus vorig jaar zag alles er nog goed uit”, herinnert Jan Flamend zich. Hij is stichter van het bureau Valueselling.be, waar hij met een tiental medewerkers verkoopsopleiding geeft. “Maar in september zegden drie grote klanten, Barco, HP en Logitech, hun opdrachten af; zij moesten hun kosten drukken.

Ik zag die week 70 procent van mijn portefeuille in rook opgaan en besloot mijn eigen medicijn te slikken dat ik al jaren verkoop als salestrainer. Tegen december was het ergste geleden.” Jan Flamend overloopt hoe hij na die uppercut opveerde.

1. Verkoop geen ‘machine’, maar een ‘kostenbesparing’

Onder de titel ‘Tough times selling’ ontwikkelde Jan Flamend een speciaal programma: “Bedrijven zitten nu met de schrik dat hun verkopers gedemotiveerd raken of dat ze te veel korting geven. Daarom moet elke verkoper zijn prioriteiten veel scherper stellen. Hij moet ook beter de waarde van zijn product in cijfers vertalen: verkoop geen ‘machine’, maar een ‘kostenbesparing’ of een grotere ‘efficiëntie’. Spijker de professionele kennis van de verkopers bij want hun tegenhangers, de inkopers, zijn veel beter opgeleid, zowel technisch als in financiële modellen.”

2. Steek een tandje bij

Jan Flamend stak een paar tandjes bij: “Je moet meer tijd spenderen om eenzelfde resultaat te halen dan in goede tijden. Ik doe meer avond- en weekendwerk. Alles samen werk ik ruim een vijfde langer. ”

3. Spreek je netwerk aan

Jan Flamend belde een reeks mensen, die hij ooit een pleziertje had gedaan. “Deze zakelijke contacten zijn op de hoogte van verkoopsprojecten in bedrijven. Dat leverde een tiental bruikbare tips op.”

4. Zorg voor een bredere klantenportefeuille

Jan Flamend investeerde 5.000 euro in een campagne om zijn nieuwe programma te lanceren: een nieuwe website, een mailing naar 5.000 prospecten en follow-up. “Verder breidde ik mijn klantenbestand breder uit zodat ik minder afhankelijk werd van enkele afnemers.”

Bron: Vacature Magazine (21/03/2009)