Hoe krijg je respect op het werk?

Je wil, net als iedereen, graag serieus genomen worden op je werk. Respect is echter iets dat je moet verdienen. Dat geldt zelfs dubbel als je net van school komt of er veel jonger uitziet dan je eigenlijk bent.
Als je niet serieus wordt genomen is dat niet alleen frustrerend voor jezelf, het is ook schadelijk voor je carrière.

Je krijgt nooit leuke projecten en moet het steeds houden bij onbenullige taken. Om je carrière te laten evolueren, moet je er dus voor zorgen dat je respect krijgt van je werkomgeving.

Vraag advies en aanvaard kritiek

Niemand, ook jij niet, weet alles. Doe dus ook niet alsof je alles kan, het ondermijnt je geloofwaardigheid.
Zoek een mentor die je af en toe opzoekt voor advies. De kwaliteit van je werk zal er niet alleen op vooruit gaan, maar je zorgt er ook voor dat je omgeving ziet wat je doet.
Neem kritiek nooit persoonlijk. Luister naar kritische commentaar, maak de fout niet opnieuw en ga gewoon door met je werk.

Toon je werkomgeving dat er een echte leider in jou zit

Wees proactief, zelfzeker, nauwgezet en assertief. Kom op voor je ideeën en onderbouw ze met feiten.
Overdrijf ook niet in de andere richting: er is een verschil tussen zelfvertrouwen en arrogantie, assertiviteit en agressiviteit.

Laat zien dat je hard werkt

Misschien werk je erg snel en efficiënt, maar laat op het werk aankomen en vroeg weer vertrekken en verschillende rook- en koffiepauzes inlassen geven niet de indruk dat je een harde werker bent.
Geef je op als kandidaat voor uitdagende projecten die niemand anders wil opvolgen. Zorg dat je bazen zien dat je weet wat je doet, stel intelligente vragen en wees op de hoogte van de feiten.

Overstijg de verwachtingen

Je hoeft je niet strikt te houden aan je jobomschrijving. Overstijg je dagelijkse taken, toon wat je in je mars hebt en bewijs dat je initiatief durft te nemen. Geef je omgeving te kennen dat je bereid bent om projecten op te volgen die niet direct tot jouw verantwoordelijkheden behoren.

Hou het professioneel

Pas je kledij aan de omgeving aan, let op je taal, vermijd geroddel en geef niet teveel persoonlijke informatie prijs aan je collega’s.

Let op je onbewuste houding

Te veel lachen, je gezicht afwenden als je spreekt, een vreemde intonatie gebruiken, ...  kunnen vreemd en zelfs kinderachtig overkomen. Let er dus ook op hoe je je onbewust gedraagt.

Werk zelfstandig en neem de verantwoordelijkheid voor wat je doet

Werkgevers willen werknemers die elke dag op tijd komen opdagen, hun job serieus nemen en de volle verantwoordelijkheid nemen voor wat ze doen. Zorg ervoor dat je altijd op tijd klaar bent met je werk en je werkgever zal je leren kennen als de persoon waarop hij kan rekenen.

Bron: http://www.kiplinger.com