Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe kies je een veilig paswoord?

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel: hackers. Of ze gebruiken jouw login om een grapje uit te halen op de fansite van Eddy Wally, of ze downloaden met je creditcardgegevens een lading hardcore porno. Oppassen is dus de boodschap.

En toch, het is soms ontstellend hoe naïef vele surfers te werk gaan: zo zou 90% overal hetzelfde paswoord ingeven. Sommigen geloven zelfs dat ze met de wachtwoorden 'azerty', '12345678' en 'paswoord' veilig zitten. Niet dus. Hoe kan het beter?

8 tips voor een veilig wachtwoord

1. Vermijd namen van partners, kinderen en huisdieren. Alles wat achterhaald kan worden via een simpele  zoektocht op het net moet je mijden als de pest.
2. Gebruik altijd een combinatie van cijfers en letters, en wissel hoofdletters af met kleine.
3. Acht karakters is het absolute minimum voor een goed paswoord, maar hoe langer het is, hoe moeilijker het te kraken is.
4. Cruciale paswoorden kan je bijvoorbeeld opbouwen met makkelijk te onthouden zinnetjes, bijvoorbeeld: Bij de Frituur op De hoek Bestel ik Steevast een Grote met Andalouse en 38 Vettige curryworsten. (dus: BdFoDhBiSeGmAe38Vc) 
5. Ook bruikbaar: opzettelijk verkeerd gespelde woorden. ‘Ballenbak’ wordt bijvoorbeeld 8a77enbaK. Een zelf verzonnen woord heeft sowieso de voorkeur, omdat een kraakprogramma daar niet meteen raad mee weet.
6. Hou je ver van zogenaamde gratis programma’s als ze niet van een betrouwbare website komen, en geef nooit (en dan bedoelen we dus echt nooit!) je creditkaartgegevens of Paypal-login prijs als daar per mail of aan de telefoon om gevraagd wordt. Geen enkele instantie heeft toegang tot die gegevens nodig.
7. Verander je belangrijkste paswoorden minstens één keer per jaar.
8. Maak geen lijstjes met paswoorden. Als je geheugen echt gruyère-allures heeft, kan je beter een lijstje met niet te doorzichtige hints gebruiken.

Tekst: Manu Sinjan - Foto: FHKE

Lees ook:
- Mag je baas je e-mail controleren?
- Twitter, de Ryanair voor internetmarketing