Hoe hou je spam uit je mailbox?

In ons land is ongeveer 85 procent van alle e-mailberichten spam. Wereldwijd ligt dat gemiddeld op 88%. De spamberichten die de Belgen in hun inbox ontvangen blijken minder kwaadaardig dan gemiddeld. In België bevat namelijk ‘slechts’ één mail op 400 een virus, een cijfer dat globaal op 1 op 286 ligt, aldus cijfers van Symantec. De meeste spamberichten in België komen in het Engels, in het Frans, het Duits en dan in het pas het Nederlands. Vervolgens in het Russisch en het Chinees.

Hoe herken je spam?

Om surfers te overtuigen de mail te openen, spelen spammers vaak in op de actualiteit. De laatste maanden maakten spammers vooral misbruik van de dood van Michael Jackson, de aardbeving in Haïti en de crash van het Air France-vliegtuig, om zo ontvangers te prikkelen. Ook veel gesignaleerd zijn berichten rond het WK voetbal, de Mexicaanse griep en natuurlijk de klassieker in onze mailbox: de berichten met onderwerpregels zoals ‘word snel rijk’.

Wat kan je als berdrijf doen tegen spam?

In het bedrijfsleven is antispam een heet hangijzer. In tegenstelling tot andere vormen van it-beveiliging is antispam iets waar bedrijven vrijwel meteen voordelen van zien: een propere en overzichtelijke inbox. Meer en meer bedrijven doen ook beroep op een soort van waterzuiveringstation voor e-mail. Ze laten hun e-mails filteren bij hun provider of andere partij. Al hebben de meesten ook een eigen spamfilter op kantoor of op de individuele desktops.

Wat kan je er zelf tegen doen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is bij e-mail en spam niet anders. Je zorgt er best voor dat er zo weinig mogelijk spam naar jou wordt verstuurd. Beantwoord daarom alleen maar betrouwbare e-mails en dus geen e-mails waarvan de oorsprong of de verzender je twijfelachtig lijkt.

Een andere tip is om je e-mailadres niet overal achter te laten. Hoe meer je e-mailadres verschijnt op sites, fora of blogs, hoe groter de kans dat het later wordt misbruikt om allerlei junkmail naar te sturen.

Ook camouflage is een idee dat vaak wordt geopperd om spam te voorkomen. Als je je e-mailadres toch publiceert op een website, camoufleer het dan, bijvoorbeeld door de "@" te vervangen door "at". Je adres naam@jebedrijf.be wordt dan naam(at)bedrijf.be.

Tekst: WV/IV