Geef een goede presentatie in 5 minuten

Wie heeft nog nooit een saaie, ellenlange powerpointpresentatie moeten doorworstelen? Net daarom pleit presentatie-experte Sylvie Verleye voor de invoering van de vijfminutenpresentatie.

In plaats van de lange slides met uitgebreide bulletpoints ga je beter meteen naar de essentie, vertelt Verleye. “Een vijfminutenpresentatie doe je zonder slides, gewoon spreken voor een publiek. Ga uit van je conclusies om deze minuten te vullen. Dat is veel interessanter als structuur dan een volledige powerpointpresentatie, omdat het eenvoudiger is. Beperk je conclusies tot drie à maximum vijf besluiten, zo zet je meteen wat belangrijk is in de verf.”

En daarna?

Na die vijf minuten kan je aan je publiek vragen over welke punten ze verdere toelichting willen. Als je wil kan je daarna toch slides tonen, maar dan met de informatie waar je publiek behoefte aan heeft. Een tip: verberg wat er op je scherm staat met de z- of b-toets (van ‘zwart’ en ‘black’) en tover het daarna terug tevoorschijn met dezelfde toets.

Een vijfminutenpresentatie is niet in alle omstandigheden geschikt. “Stel nu dat je moet presenteren op een congres, of voor een groot, onbekend publiek, dan zit je met een heel ander soort presentatie.” Ook dan bouw je geen lange presentatie met talloze bulletpoints op, maar eerder een ‘inspirerende presentatie’.

“Het basisidee is dan: één slide is één beeld, één cijfer, één woord of een boodschap; maar geen bullets. En dan liefst zonder template met het logo van het bedrijf op elke slide. Een mooi beeld in een template wringen geeft nooit een goed resultaat.” Je zet het logo beter prominent op de eerste en laatste slide van je presentatie. Je kan je slides andere van branding voorzien door de bedrijfskleuren te gebruiken voor de tekst.

Stuur zulke ‘insiprerende slides’ nooit op voorhand naar je publiek door. “Ze hebben geen toegevoegde waarde voor de ontvanger, alleen voor de spreker,” licht Sylvie Verleye toe.