Een presentatie geven? Zo 'connecteer' je met je publiek

Sylvie Verleye is presentatiecoach. Ze geeft opleidingen en workshops die je helpen om je presentatieskills aan te scherpen en je communicatie helder te krijgen. Maandelijks deelt ze haar inzichten ook graag met jullie op vacature.com.

 

Wanneer ik een spreker aan het werk zie, merk ik vrij snel of het een ervaren of onervaren spreker is. Ervaren mensen weten zich vanaf de eerste seconde op een podium een natuurlijke houding te geven, terwijl onervaren sprekers vaak 'zoekend' zijn qua houding en door de zenuwen zelfs net het omgekeerde doen van wat ze ideaal zouden doen om kracht uit te stralen.

 

Oogcontact: de duur van een kennismakingshanddruk

Wat je ideaal doet, is jezelf 'groot maken' en dicht bij het publiek komen, want dat straalt kracht uit. Alleen zondigen zelfs ervaren sprekers al te vaak tegen een basisregel: 'connecteer' met heel het publiek. Met deze tips lukt het je zeker:

 

1. Connecteren verschilt van oogcontact. Wanneer je iemand 1 seconde aankijkt, heb je oogcontact gehad maar er was geen 'connectie'. Daarvoor moet je echt wel langer kijken. Mijn advies: kijk iemand in het publiek aan alsof je hem/haar de hand schudt om kennis te maken. Dat is de ideale duur van het oogcontact.

 

2. Je kunt het best specifiek 'iemand' in het publiek aankijken. Het is niet de bedoeling om boven de hoofden te kijken of het publiek te beschouwen als één groot oog, waarbij je iedereen tegelijk wil aankijken. Het gaat om individuen aankijken en dat kan je maar één per één.

 

3. Tot 20 personen kan je iedereen wel eens aankijken in het publiek, alleen is het niet de bedoeling dat je van persoon naar persoon kijkt zoals een vuurtoren die ronddraait. Ik adviseer om het publiek in te delen in kijkrichtingen. Je draait of stapt naar een kijkrichting en dan connecteer je met een tweetal personen in die richting. Vervolgens pingpong je naar een andere kijkrichting door te draaien of te stappen en kijk je terug naar een tweetal personen. Op die manier kan je connecteren met heel je publiek.

 

Deel een groot publiek in in kwadranten

4. Bij een groter publiek kan je uiteraard niet iedereen aankijken, maar je kunt wel het publiek verdelen in vier kwadranten. Dat betekent dat je vijf (!) kijkrichtingen hebt, de vier kwadranten en het snijpunt in het midden. Gebruik dezelfde techniek zoals hierboven beschreven. Stap of draai naar een kwadrant en focus op twee, maximaal drie personen in dat kwadrant om vervolgens te pingpongen naar een andere richting. Je zult merken dat je meestal naar dezelfde personen zal kijken, maar dat is geen probleem want het publiek merkt dat niet.

 

5. Bij een heel groot publiek kan je niet iedereen zien. Dan zie je hooguit personen op de voorste rijen, terwijl de rest van het publiek één groot zwart gat is. Je past exact dezelfde techniek toe zoals hierboven beschreven. Het verschil is dat je enkel individuen zal zien op de voorste rijen, terwijl je voor de rest van het publiek doet alsof je naar individuen kijkt. Dit vind ik persoonlijk het minst aangename want ik 'voel' het publiek dan minder, maar je hebt geen keuze.

 

De tip met het glas wijn

Een tip die ik jullie zeker niet wil onthouden is deze van Lee Glickstein, een stand-up comedian die onderzoek heeft gedaan naar hoe je ideaal kan connecteren met het publiek. Zijn tip is iemand aan te kijken alsof je die persoon een glas wijn wil inschenken. Ik vind het een schitterende tip, omdat dit opnieuw betekent dat je zal moeten draaien of stappen in de richting van die persoon, waardoor je veel beter connecteert.

 

Glazen wijn kan je maar beter gelijkwaardig verdelen over het publiek om deze vergelijking door te trekken. Serveer geen druppels wijn, want dan kijk je te kort. Zorg ervoor dat glazen niet overlopen, want dan klamp je je vast aan die persoon. En zorg er bij een klein publiek vooral voor dat glazen niet leeg blijven!

 

Lees de vorige bijdragen van Sylvie:

- Zo houd je een presentatie voor de directie

- Verzorg je PowerPoint-hygiëne

- De kleren maken de zelfverzekerde man/vrouw

 

Meer tips van Sylvie lezen? Surf naar www.simplytalking.be.