Drie tips om beter te communiceren op de werkvloer

Vlamingen voelen zich niet goed op het werk, blijkt uit studies. En dat heeft veel te maken met gebrekkige communicatie. Met deze drie tips communiceer je beter op de werkvloer.

 

Richt klachten aan personen die iets kunnen veranderen

Er is niets mis met af en toe een potje te klagen op het werk. Maar je bereikt enkel resultaat door je klacht te richten aan de persoon die er werkelijk iets aan kan veranderen. Klagen bij je collega's over je loon heeft geen zin, het is je baas die daarover beslist. Je gal spuwen over het gedrag van een collega lucht op, maar als je echt iets aan de situatie wilt veranderen, kun je beter naar de persoon in kwestie toestappen en hem of haar persoonlijk feedback geven.

 

Wees hoffelijk

Feedback geven is een kunst. Met "Iedereen vindt je een arrogante kwal" kom je uiteraard nergens. Zeg altijd wat je van iemands gedrag vindt, nooit van de persoon zelf. Spreek traag en duidelijk en let op je toon. Wees vooral hoffelijk. Hoffelijkheid laat mensen boven zichzelf uitstijgen. Als je iemand op een scheldtirade trakteert, krijg je dat later alleen maar in je gezicht terug.

 

Geef ook positieve feedback

Spreid feedback in de tijd. Geef niet al je opmerkingen tegelijk, maar doe het regelmatig. Vergeet ook niet om je collega, werknemer of zelfs baas ook constructieve en positieve feedback te geven. "Wat heb je die lastige klant professioneel afgehandeld", "Bedankt voor dat geweldige rapport" of een meer algemeen "Goed bezig": het kan allemaal.

 

Bron: De Morgen.