De werkdag van ... een arbeidspsycholoog

Naam: Els Peeters

Leeftijd: 24

Diploma: Master in de Psychologie - optie Arbeids-organisatiepsychologie

Functie: Arbeidspsycholoog bij Stedelijk Onderwijs Gent

Elke week blogt een m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week is het de beurt aan Els Peeters (24), Arbeidspsycholoog bij Stedelijk Onderwijs Gent.

Lees de rest van haar werkweek op de website van Jobpunt Vlaanderen.

7u. Ik spring uit bed. Voor de werkdag officiëel van start gaat, heb ik nog wat ochtendwerk voor de boeg. Ik douch in sneltempo en ontbijt terwijl ik de cv’s voor de gesprekken van 9 uur doorneem. Ik neem nog een laatste keer mijn blogtekst door en wacht ongeduldig terwijl mijn vriend de laatste wijzigingen aanbrengt.

8u50. Aankomst in Freinetschool De Sterre-Spits. Vandaag gaan we op zoek naar een nieuwe zorgcoördinator. De directeur, mevrouw Wolff, wacht me op. Ze geeft me meer informatie over de school, het team en de invulling van de functie. De telefoon gaat. De eerste kandidaat staat blijkbaar aan de Keizer Karelstraat en zal dus wat later zijn. Wanneer de tweede kandidaat aankomt, gaan we alvast van start.

11u15. De kogel is door de kerk. Alle kandidaten zijn uitvoerig besproken en de nieuwe zorgcoördinator is gekozen. We spreken af dat mevrouw Wolff de gelukkige contacteert en dat wij de andere kandidaten laten weten dat ze helaas niet weerhouden zijn. Tja, dat is over het algemeen de regel: zij het goede nieuws, wij het slechte. Ik spring op mijn fiets richting Keizer Karelstraat.

11u40. Een e-mail van de drukker met in bijlage nog een proefdruk van de informatiefolders. Ik begrijp niet precies wat ik met deze e-mail moet aanvangen (al kan ik met bescheiden trots melden dat ik ondertussen toch al voor 90 procent mee ben met het drukkersjargon). Toch even mijn collega aan de andere kant van de verdieping raadplegen om dit voor de middag uit te klaren.

12u35. Lunchtijd. Ik heb afgesproken met Lien (een vriendin van Natuurpunt) om samen een broodje te gaan eten. Ik druk op de knopjes van de lift (naar beneden én naar boven om de kans te vergroten dat toch één van de vier liften zo vriendelijk is om mij even op te pikken). Blijkbaar hebben de liften ook middagpauze. Ik word stilaan ongeduldig. Ik druk nogmaals op de knopjes in de hoop dat de liften stilaan doorhebben dat ik toch écht wel graag naar beneden wil. Helaas. De minuten verstrijken. Dan toch maar de trap.

13u50. Terug op kantoor. Er ligt een briefje met de vraag tot feedback van een kandidaat die deze morgen op gesprek is geweest. Op de planning staat nog een tweede feedbackgesprek deze namiddag. Ik bereid beide feedbackgesprekken grondig voor en overleg kort met Annelies hoe ik deze gesprekken het beste aanpak.

14u50. Collega Sofie belt om te vragen of ik het bezoek van 27 maart aan Kinderdagverblijf De Kleine Prins wil begeleiden voor de collega’s. Ik neem snel een kijkje in mijn agenda en stem met plezier toe. Voor de verdere invulling van de namiddag neem ik mijn to-doschrift er even bij en ga op zoek naar de nog niet ingevulde bolletjes:

  • e-mail administratief medewerker opstellen + doorsturen collega’s;
  • feedbackgegevens invoeren;

15u45. Vreemd. Excel laat me niet toe nieuwe gegevens op te slaan. Hopelijk weet collega Guy raad met mijn “Alleen-lezen”-probleem. Guy is aan het telefoneren. Ik neem even de tijd om Gent te overschouwen. Ons kantoorgebouw mag dan misschien wel uitgeroepen zijn tot het lelijkste gebouw van Gent, het uitzicht vanop de vijfde verdieping is in ieder geval adembenemend.

16u10. Tijd om de Facebookpagina van Stedelijk Onderwijs Gent te checken. Al 305 likes! Ik doe stiekem een klein vreugdedansje achter mijn bureau en meld het goede nieuws aan mijn collega’s. Nadine, die verantwoordelijk is voor de aanwervingen in het basisonderwijs, vraagt me meteen om een vacature voor kleuterturnen op Facebook te plaatsen. Misschien moet ik de vacature ook maar meteen twitteren. Niet evident. Ik moet de tweet vier keer herschrijven vooraleer hij voldoet aan het maximum van 140 karakters.

17u10. Morgen heb ik een dagje verlof. Ik bekijk alvast de agenda voor donderdag. Er staan ’s ochtends selectiegesprekken in Freinetschool De vlieger op de planning. Ik print de cv’s van de kandidaten uit en bereid de gesprekken voor.

17u50. De nieuwe vacature op Facebook is ondertussen al twee keer “geliked” en één keer gedeeld. Bovendien zitten we ondertussen al aan 312 mensen die onze pagina leuk vinden. Een stijging van 9,47% sinds vorige week (met dank aan de statistieken van Facebook). Als verantwoordelijke sociale media is elke kleine vooruitgang van groot belang. Elke nieuwe like betekent immers een breder bereik van onze vacatures.

18u. Zes uur? Time flies when you’re … working.

Jobpunt_Logo_edited-1.png