Dé sleutel tot succes in je werk: constant bijscholen

Wie wil volgen in een maatschappij die razendsnel verandert schoolt zich maar beter bij. Meer zelfs: zij die de wil tonen om constant bij te leren zijn vandaag het meest succesvol. Bijscholing kan op initiatief van je werkgever, maar je kunt ook zelf aan de slag.

Een aantal tips:

 

1. Maak het jezelf niet te gemakkelijk

Onderuitzakken in de zetel kan na een werkdag de enige aantrekkelijke optie lijken, maar weet dat iets nieuws leren bijzonder veel energie kan geven. Duik dus eens in een boek of volg een avondcursus en ontdek hoe motiverend bijleren kan zijn.

 

2. Gebruik gratis leertools

De technologie heeft ons nog nooit zoveel mogelijkheden tot zelfeducatie aangeboden als vandaag. Er zijn online cursussen, blogs, podcasts, tutorials in overvloed, die een hele rist van je opleidingsnoden kunnen beantwoorden.

 

3. Treed buiten je eigen vakdomein

Je hoeft je niet te beperken tot je werk- of interessegebied om bij te leren. Integendeel, eens iets helemaal anders doen kan een verademing zijn. Het kan ook tot verrassende inzichten leiden, want heel vaak kun je ideeën of concepten uit een totaal ander domein gebruiken in jouw vakgebied. Actief op zoek gaan naar linken verruimt je blik en verhoogt je creatieve denkvermogen.

 

4. Denk strategisch

Stel jezelf de vraag welke competenties je nodig hebt om je ambities te kunnen vervullen. Zie je jezelf afdelingshoofd of directeur van een organisatie worden? Dan is een cursus boekhouden of bedrijfsbeheer een noodzakelijk kwaad. Plannen om naar het buitenland te gaan? Op het internet zijn er massa's goede taalcursussen te vinden.

 

 

Lees ook:

5 jobs waarin je jezelf kunt blijven ontwikkelen

Opleiding tijdens het werk? Al doende leer je nog het best