De "gangmaker" in zijn werkomgeving

Als gangmaker zoek je in je werkomgeving ruimte, creativiteit en positieve collega's. Daarnaast heb je oog voor het persoonlijk wel en wee van je collega's.


Aan samenwerken met anderen is voor jou steeds een persoonlijk aspect verbonden. Zo maak je binnen een taakgericht gesprek steeds plaats om meer persoonlijke dingen aan te kaarten.


In je ideale werkomgeving komen niet teveel 'moetens' aan bod.


Op volgende punten en taken scoor je goed:"leiding geven"

Dit is je werkelijk op het lijf geschreven. Je inspireert en motiveert zoals weinigen dat kunnen. Wel dreigt alles weinig structuur te hebben, waardoor planningen en deadlines soms niet gehaald worden, maar je inzet maakt veel goed. Je leiderschap kenmerkt zich vooral als ' people-management'. Participatief leiderschap ligt je, terwijl de autoritaire baas spelen niet aan jou besteed is. Je leiderschapskwaliteiten komen het best tot zijn recht binnen een team van gelijken.

"enthousiaste collega"

Ook het werken onder iemands leiding vormt geen probleem voor de gangmaker. Op voorwaarde dat de dingen vooruit gaan, je een grote bijdrage kan leveren en je je eigen aandeel in het geheel goed voor ogen kunt blijven houden. In die omstandigheden werk je enthousiast en constructief mee. Een baas die participatief is, stel je ten zeerste op prijs.

"beslissingen nemen"

Dit doe je graag en vol vertrouwen naar de toekomst. Soms met iets te veel zelfvertrouwen, merk je achteraf vaak. Je ziet steeds opportuniteiten.
Zelfoverschatting dreigt bij alles wat je beslist. De brokken lijm je achteraf door nieuwe mensen in te schakelen, mensen te overtuigen 'nog wat bij te sturen' of door gewoonweg opnieuw te beginnen.

"groepswerk"

Zolang de dingen goed vooruitgaan en het persoonlijk blijft, zie je groepswerk wel zitten. Je pleegt immers graag overleg en geeft de voorkeur aan informele contacten. Ideeën moeten uit de groep komen. Brainstormen is je op het lijf geschreven. Onpersoonlijke samenwerking daarentegen stel je niet op prijs en formele overlegmomenten mogen dan ook niet te lang duren.

Je voelt je minder goed in:"time management"

Je achillespees! Voor nieuwe opportuniteiten ben je snel te vinden. Of deze ook in je tijdschema passen is bijzaak. Je beseft wel dat je vaak iets te optimistisch reageert, maar doet er nauwelijks iets aan. De wetenschap dat je wel de nodige hulp zal vinden als je in tijdsnood zit of de juiste weg zal vinden om alles terug in orde te maken, sust je hierbij.

"harde kant van bedrijfsvoering"

De eerder harde kant van bedrijfsvoering, met al zijn cijfers en strikte regels en procedures boeit je weinig. Pas op, ze zijn wel degelijk belangrijk!

In welke functies vinden we de gangmaker terug?


Een functie waarin je anderen moet coachen ligt je wel. Je kan hierbij immers een beroep doen op je essentiële vaardigheden: anderen aanspreken, motiveren en nieuwe wegen verkennen. De rol als projectleider zou je uitstekend invullen.


Ook als verbindingspersoon naar de pers, als PR-persoon of als trainer is de gangmaker uitermate geschikt.


Lees ook de tips die we voor de gangmaker verzamelden.