Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De communicatie-blunders van Yves Leterme in beeld

Eind dit jaar wordt Yves Leterme adjunct-secretaris-generaal bij de OESO. Wat betreft communicatie heeft onze Eerste Minister van lopende zaken zeker geen onbevlekt parcours afgelegd, die hij nu misschien achterwege zal laten. Enkele uitschuivers in beeld.

De Brabançonne

Een blunder die bij vele mensen ongetwijfeld in het geheugen gegrift staat is de volgende. Wanneer een journalist van de RTBF aan Yves Leterme vraagt wat de Belgen op 21 juli vieren, kan hij tot twee maal toe niet correct antwoorden. Tot overmaat van ramp heft Leterme de Marseillaise aan als hem gevraagd wordt om een stukje uit de Brabançonne te zingen. En ook hierna toont Leterme zich van zijn meest aanwezige kant: tijdens de viering neemt hij zomaar zijn gsm op. Dit levert een opmerkelijk stukje televisie op.

De Zevende Dag

Tijdens zijn bezoek aan het programma 'De Zevende Dag' op Eén, toont Leterme zich opvallend enthousiast. Nadat journalist Ivan De Vadder hem de vraag stelt of hij de asielcrisis anders had aangepakt mocht hij in het binnenland zijn geweest, blijft hij 3 minuten aan een stuk praten. Elke vraag van De Vadder wordt in de wind geslagen. Ook als De Vadder van zijn stoel opstaat, gaat Leterme gewoon verder met zijn betoog. 

Onoplettendheid

Tijdens het vraaguurtje in de Senaat, vraagt Jean-Paul Procureur van CDH zich af van hoeveel Belgen in Haïti (na de aardbeving in januari 2010) er nog niets geweten is. De vraag is bestemd voor Minister van Buitenlandse Zaken Van Ackere, maar omdat die in het buitenland vertoeft, antwoordt Leterme in zijn plaats. In plaats van te antwoorden, leest hij de vraag opnieuw voor. Blijkbaar had hij zich van blad vergist.

Vergeetachtig

Als Eerste Minister Yves Leterme het over het boosten van de economie heeft, wilt hij een voorbeeld van de President van de VSA aanhalen. Maar, hoe heet die man nu ook alweer?

Nieuwe technologie

De Eerste Minister stuurt met de regelmaat van de klok tweets naar al zijn volgers, korte berichtjes van maximaal 140 tekens waarin hij de bevolking informeert of antwoordt op vragen. Alleen loopt het soms even verkeerd. Vorig jaar stuurde hij tijdens een reis naar Congo het volgende bericht, per ongeluk, naar al zijn volgers: "Not at all. Want to learn to know you. You to?". De speculaties over eventuele maîtresses staken ogenblikkelijk de kop op. Nu heeft de premier alweer een misstap aan de hand: hij tweette per ongeluk naar al zijn volgers het volgende bericht: "Missch klopt het dan niet. Maar dat vertel je me zondagav he ? Werkte je bij Adecco ? / Als ik teveel vraag, zeg maar. Wil je nt stalken...". Voor wie de boodschap bedoeld was zullen we wellicht nooit weten.

asset/49534