Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De 10 geboden van succesvolle verkopers

Nee, je hoeft geen gladde jongen te zijn om een goede deal te kunnen sluiten. Al helpt het natuurlijk wel als je de truken van de foor kent: wij zetten ze op een rijtje.

1. Vraag klanten wat ze willen en probeer hun wensen te vervullen. Stel jezelf in zijn of haar positie zodat je zijn of haar redenering kunt begrijpen.

2. Geef een reden om tot actie over te gaan. Geef een subtiele hint, zoals ‘normaal duurt het 3 tot 4 weken voor dit artikel geleverd kan worden, maar misschien heb ik er nog een in het magazijn.’ Kom even later terug met de mededeling dat je nog een exemplaar gevonden hebt...

3. Maak duidelijk dat je de klant begrijpt door onmiddellijk op zijn vragen en bedenkingen in te gaan. Reageer oprecht op zijn of haar argumenten.

4. Klanten verwachten opdringerige verkopers. Pak het dus eens helemaal anders aan. Als het moment van beslissen aangebroken is, zeg dan bijvoorbeeld ‘dit product is misschien wel niets voor u’, of ‘ik weet niet zeker of u al klaar bent voor mijn aanbod’. Twee voordelen: je lijkt oprechter, je aanbod wordt onweerstaanbaar en je geeft klanten het gevoel dat ze zelf de touwtjes in handen houden.

5. Gebruik nooit hetzelfde verhaal. Klanten willen zich speciaal voelen en dat bereik je niet met een standaardverhaaltje. Presenteer je informatie zo dat je perfect inspeelt op de persoonlijkheid, leeftijd, motivatie en interesse van de klant.

6. Een kleurrijk woordgebruik is een must. Termen als 'gratis' en 'extra voordelen' helpen ook altijd.

7. Antwoord een klant altijd met ja. Gebruik positieve lichaamstaal om de klant warm te maken voor je ideeën en om zo tot een deal te komen.

8. Probeer alles te meten. Leg je cijfers naast die van de concurrent en gebruik ze als je bij een klant langsgaat. Toon ook referenties van tevreden klanten.

9. Bedank je klant, wat het resultaat ook mag zijn.

10. Neem klachten ernstig.

Bron: Forbes.com, managersonline.nl - Foto: Isabel Pousset

Lees ook:
- 4 handige verkooptrucs van Steve Jobs
- Verkopen in crisistijd: hoe doe je dat?
- Welke boeken moet een topverkoper gelezen hebben?

En bekijk ons speciale magazine over verkopen!