Cruciale vaardigheden voor IT’ers in de bankwereld

Banken en andere financiële instellingen zijn dezer dagen voortdurend op zoek naar IT’ers.  Over welke vaardigheden moet je beschikken om als IT’er aan de slag te gaan in een bank? Ingrid Horvath, verantwoordelijk voor de rekrutering van ICT’ers bij KBC, licht toe.

 

“Door de jaren heen is onze IT-afdeling exponentieel gegroeid. Vandaag hebben we ongeveer 1.500 medewerkers. Daarmee zijn we een van de belangrijkste ICT-werkgevers in België”, vertelt Ingrid Horvath. KBC zoekt elk jaar 50 à 100 nieuwe IT-medewerkers. “Vorig jaar rekruteerden we er ongeveer tachtig, waarvan 60 procent schoolverlaters."

 

Communicatie

Belangrijke vaardigheden voor IT’ers zijn vandaag communicatief zijn en klantgericht denken. “Elke IT’er volgt zijn project zelf van a tot z op, in overleg met zijn interne klant. Hij ontwikkelt, analyseert en bespreekt alles rechtstreeks met zijn opdrachtgever.”

 

Ook zich constant bijscholen hoort bij de job van een IT’er. “Wie zich niet uit de markt wil prijzen, moet nieuwe technologieën leren. Je een loopbaan lang op hetzelfde programma toeleggen, lukt vandaag niet meer.”

 

Trendy applicaties

Omdat IT bij KBC zo belangrijk is, heeft de bank veel verschillende jobs in de aanbieding. “Starters die met systeem- en netwerkbeheer bezig willenzijn, vinden hier een omvangrijk en complex netwerk waarin veel technologieën aan bod komen. Wie wil groeien als software developer, kan zich ten volle uitleven bij de ontwikkeling van allerhande trendy applicaties.” De bank heeft ook een afdeling die innovatieve technologieën onderzoekt en die voor schoolverlaters zeer aantrekkelijk is.

 

Nieuwkomers starten als systeemingenieur of gaan aan de slag als software engineer of functioneel analist en leggen ze zich toe op een specifieke applicatie. Wie dat wil, kan op korte termijn naar projectwerk doorgroeien. Schoolverlaters worden vooral gescreend op algemene competenties. “Leergierigheid, intellectuele flexibiliteit, dat is voor ons een belangrijke factor. Ook cruciaal zijn de sociale vaardigheden. Kunnen ze klantgericht denken? Kunnen ze samenwerken? Die competenties testen we via een assessment.”

 

Opleiding

Kennis van de financiële wereld is voor starters niet essentieel. “Ze krijgen sowieso een opleiding over het domein waarin hun interne klant actief is. Het is belangrijk dat ze kunnen volgen als het gaat over betaalverkeer, beleggingen en kredieten. Ze moeten kunnen begrijpen waarom een interne klant iets belangrijk vindt.”

 

KBC is ook voortdurend op zoek naar meer ervaren medewerkers. Die vacatures raken doorgaans minder snel ingevuld. “Logisch, want de eisen liggen hoog.“ Een businessanalist bijvoorbeeld moet in staat zijn om bij grote projecten de noden van de klant te vertalen naar IT. Hij bepaalt onder andere hoe een applicatie moet werken en in de bestaande systemen geïntegreerd kan worden. Daarvoor is ervaring in de financiële wereld of de consultancy een must.”

 

Zin in een job binnen ICT? Bekijk hier alle openstaande vacatures.