6 essentiële vaardigheden voor constructieve samenwerking

Hoe slagen slimme managers erin om zich ook bij tekortkomingen en problemen te richten op vooruitgang, positieve flow en gewenste uitkomsten? Wat helpt hen om te komen tot een constructieve manier van samenwerken en een veerkrachtig team?

Samenwerkingsvaardigheden

De Finse psychiaters Ben Furman en Tapani Ahola, (Brief Therapy Institute Helsinki) hebben onlangs het resultaat van 30 jaar ervaring met het coachen van teams in bedrijven samengevat in wat zij omschrijven als “zes essentiële vaardigheden voor constructieve samenwerking”. Hier alvast, bij wijze van voorsmaakje, de eerste vier:

1. Succeservaringen analyseren

Richt je in gesprekken op wat er nog goed gaat. Start een vergadering bijvoorbeeld met een rondje successen. Vraag wat mensen zelf gedaan hebben om dit te verwezenlijken. Vraag hoe anderen bijgedragen hebben. Succesverhalen verbergen bruikbare oplossingsstrategieën en blijven te vaak onontgonnen. Na een succesanalyse hebben mensen meer energie, voelen ze zich competenter, creatiever en zijn ze actiegerichter.

2. Anderen coachen

Krachtige vragen stellen, werkt effectiever dan goed bedoeld advies geven. Komen je medewerkers zelf tot de gewenste oplossingen, dan is de kans groot dat die oplossingen ook effectief beter zullen werken. Stimuleer mensen om gedetailleerd te vertellen over wat ze zichzelf zien doen op het moment dat ze succesvol zullen zijn. Ga na wanneer zulke momenten al hebben plaatsgevonden, en bepaal samen de volgende stap.

3. Vertaal problemen in wensen

Probleemtaal creëert problemen, oplossingstaal creëert oplossingen. Wie zegt “We hebben een communicatieprobleem” brengt moedeloosheid in zijn team. Wie daarentegen oppert: “Ik denk dat we elkaar nog beter kunnen informeren over de voortgang van het project” inspireert anderen tot actie. “Hoe zouden we dat kunnen doen? Welke kanalen gaan we gebruiken?”

4. Constructief feedback geven

Kritiek geven met een “wenshand” werkt opmerkelijk beter dan wanneer je een “klaaghand” gebruikt, aldus Furman en Ahola. Klagen, met het vingertje wijzen en praten over het onvermogen van iemand om te veranderen, stimuleert niet echt tot verandering.

Met de “wenshand” nodig je de ander vriendelijk uit (“je weet hoe belangrijk een goede samenwerking is voor mij”), je vertelt wat je stoort en toont begrip voor de ander (“ik snap dat het nu niet makkelijk is om...”), en vervolgens vertel je wat je precies wenst (“...en ik zou het waarderen mocht je...”). 

Wil je de zes vaardigheden voor constructief samenwerken snel onder de knie krijgen? Schrijf je dan vandaag nog in voor de open training van Ilfaro op 30 september en 21 oktober 2011. Meer info: www.ilfaro.be of info@ilfaro.be.