5 redenen waarom jij briljant bent

Je weet dat je niet bent zoals anderen, maar je kan de vinger er niet op leggen. Je bent niet het genie dat verschillende bestsellers zal schrijven, een vredesakkoord zal opstellen of een nieuw fysisch deeltje zal ontdekken. Intelligentie kan verschillende vormen aannemen. Het kan objectief meetbaar bepaald worden in het IQ, maar er zijn ook andere, niet-meetbare intelligenties (muzikaal, visueel, verbaal,..) en er is de wijsheid die je enkel kan al doende kan leren. Durf jij jezelf soms wel eens briljant noemen? Als je over een van deze vaardigheden beschikt, heb je voldoende reden om dat te doen.

1. Multitalent

Ben jij degene die op school uitblonk in zowel kunst, wiskunde en menswetenschappen? Dan ziet je toekomst er rooskleurig uit. Als je meer dan één uitzonderlijke vaardigheden hebt, heb je een bloeiende carrière in het verschiet.

Hoewel dit eerder een zegen dan een vloek lijkt, staan te veel vaardigheden in de weg om je briljantheid te profileren. Met als resultaat dat je niet helemaal door hebt hoe fantastisch je wel bent.

2. Empathie en intuïtie

Je merkt bepaalde, subtiele dingen beter op dan andere mensen, zoals intonatie, gezichtsuitdrukkingen en kleine contradicties. Je bent heel empathisch en intuïtief.

Het nadeel is dan wel dat je vaak als te emotioneel, te vriendelijk of introvert wordt beschouwd. Je vaardigheden kunnen over het hoofd worden gezien.

3. Onverzadigbare nieuwsgierigheid

Je wilt alles weten en wanneer je door iets geïnspireerd bent, rust je niet totdat je alles over het onderwerp weet. Je verslindt boeken en je interesses kunnen veranderen van maand tot maand.

Hoewel deze onverzadigbare nieuwsgierigheid leuk kan zijn, betekent het ook dat je een grote nood hebt aan input. Als je een job hebt waar je dorst naar kennis niet gelest wordt, heb je niet voldoende voldoening.

4. Perfectie

Voor jou tellen enkel de hoogste normen en dat is kenmerk van jouw briljantheid. Wanneer iets je bezig houdt, tellen enkel de hoogste eisen en zorg je ervoor dat je er alles aan doet om de perfectie te benaderen.

Dat kan ook leiden naar uitstel. Wanneer je weet dat je iets niet tot in de puntjes kan uitwerken, zal je er helemaal niet aan beginnen. Een perfectionist met zelfkennis weet hoe zijn talent in zijn voor- of nadeel speelt.

5. Drive

Dit is de belichaming van je briljantheid – perfectionisme toegepast op je eigen zelfbewustzijn. Het is de drive om te evolueren en je te focussen op je hoogste doelen.

Hier is er geen keerzijde aan de medaille, maar dat betekent niet dat je het gemakkelijkste pad hebt gekozen. Je legt je niet neer bij onbevredigende carrières, lege relaties of elke vorm van stilstand. De drive om een versnelling hoger te schakelen, zorgt voor weinig rust en dat is niet gemakkelijk voor de mensen om je heen. Maar voor jou is er geen andere optie.

Bron: Business Insider