4 handige verkooptrucs van Steve Jobs

Apple-topman Steve Jobs overleed in oktober 2011, maar de herinnering aan hem is lang niet dood. Zijn presentatiestijl blijft iets om na te streven.

Jobs kon zijn iToestellen meesterlijk aan de man brengen tijdens de gehypete productpresentaties van Apple. Ga je zelf ook een nieuw product presenteren voor een klant? Een paar tips van Jobs.

1.  Vertel (bijna) niets op voorhand

"Kom onze nieuwe creatie bekijken", tot daar de officiële uitnodigng voor de lancering van de iPad in San Francisco. Meer details kwamen we in de aankondiging niet te weten. In de dagen, weken en maanden voor de presentatie sijpelden er in bevriende kranten als The Wall Street Journal wel nog wat extra weetjes door, wat doet vermoeden dat Apple zelf doelbewust informatie lekte. De weinige informatie hield de stroom aan geruchten aan de gang.

2. Kies één invalshoek

En dan de lancering zelf. Steve Jobs kiest telkens voor een beperkt aantal invalshoeken (liefst één) en laat die niet meer los. Voor de iPad benadrukte hij gisterenavond de noodzaak van een ‘derde toestel’, tussen telefoon en laptop in. Een waarmee je beter boeken kan lezen, naar muziek kan luisteren en op het web kan surfen. “Als we zo’n derde soort toestel willen, zal het op al die vlakken beter moeten zijn”, vertelde Jobs tijdens zijn speech gisterenavond. “Wij denken zoiets te hebben gemaakt."

3. Illustreer je boodschap

Technische details kwamen we tijdens de presentatie niet te weten. Jobs beperkte zich tot het tonen van de mogelijkheden. “It just all works", is een zinnetje dat hij in vrijwel elke productpresentatie gebruikte. Die ene boodschap staaft hij met een selectie van goed gekozen beelden en foto's. Toen hij in 2008 de MacBook Air introduceerde, wilde hij duidelijk maken dat het om de lichtste computer ter wereld ging. Om die boodschap te illustreren, haalde hij een MacBook Air uit een briefomslag. Vooral dat beeld ging de wereld rond en kunnen velen zich nog herinneren.

4. De gespeelde nonchalance

De nonchalance waarmee Jobs op het podium staat, steevast in jeans en rolkraagtrui, is misleidend. Want in werkelijkheid is alles perfect ingestudeerd. Zo gaan er naar verluidt urenlang oefenen vooraf aan het kiezen en maken van de beelden bij zijn presentatie. Zijn enthousiasme (“Wij gaan hier vandaag geschiedenis maken”) doet de rest. Praat met je publiek alsof het je vrienden zijn.

Ook over de quotes is nagedacht. Legendarisch is bijvoorbeeld hoe hij vijf jaar geleden het aanraakscherm van zijn iPhone aankondigde: “Voor de bediening van dit toestel gaan we de beste en meest natuurlijke technologie ter wereld gebruiken. Iets waar wij allemaal mee zijn geboren: onze vingers.”

Tekst: IV/WV/EM