Zo bescherm je je smartphone tegen diefstal

Je smartphone is in gevaar. Het aantal virussen voor mobiele toestellen neemt snel toe. En een mogelijk verlies van het toestel zelf heeft een grote impact. Volgens een peiling uitgevoerd door het Britse bureau YouGov vindt één op drie van de gebruikers het vandaag al erger om zijn smartphone te verliezen dan zijn portefeuille.

Wij bekijken hoe je je kan beschermen.

Is de ene smartphone risicovoller dan de andere?

Als het om virussen gaat wel. Van de grote spelers op de markt – iPhone, BlackBerry en de toestellen met Android – lopen deze laatste het meeste gevaar op virussen. Aanvallen met virussen op Android-apparaten namen het voorbije  jaar bijvoorbeeld met 3.325 procent toe. Dat komt doordat Android het populairste type smartphone is, en daardoor dus mikpunt voor allerhande gespuis.

In tegenstelling tot BlackBerry en iPhone is Android bovendien een vrij open systeem dat veel externe toepassingen toelaat. Als gebruiker moet je elke keer toestemming geven aan een zogenaamde mobiele app om een aantal acties op de telefoon uit te voeren. Voor een gebruiker is het daarom moeilijk om daar een juiste inschatting te maken of een app te vertrouwen is of niet.

Hoe beschermen tegen virussen?

De meeste problemen kun je voorkomen door niet zomaar alles op je smartphone te installeren. Als je een nieuwe app downloadt, denk dan even na en verifieer bijvoorbeeld wie de fabrikant is en of je de toepassing echt wel nodig hebt. Daarnaast kun je om virussen te vermijden ook beveiligingssoftware draaien op je telefoon. De bekende leveranciers van antivirusprogramma’s voor op je pc zijn ook in deze markt actief. Denk aan namen als Bullguard, Symantec, Kaspersky, McAfee of Eset.

Wat bij diefstal?

Ook als je toestel wordt gestolen of je het simpelweg verliest komt beveiligingssoftware van dergelijke fabrikanten in aanmerking. Hierbij is, afhankelijk van het aanbod van de leverancier, veel mogelijk. Zo kun je op afstand je telefoon traceren op een kaart in je webbrowser, hem blokkeren of informatie wissen. Je kan soms ook een stand van zaken opvragen, zoals gesprekinformatie van het verloren toestel.

Het traceren, blokkeren en wissen op afstand gaat via een webbrowser of door een sms-bericht naar je toestel te sturen. Je kunt soms ook een bericht instellen dat op het scherm verschijnt zodra de smartphone wordt geblokkeerd. Deze boodschap kan bijvoorbeeld je eigen contactgegevens zijn, zodat een eerlijke vinder je toestel eventueel terug kan bezorgen. Vaak wordt het wisselen van de simkaart ook gedetecteerd. In die situatie ontvang je een e-mailbericht met het nieuwe telefoonnummer.

Wat bij iPhones?

De iPhone is een speciaal geval. Het is gesloten toestel, dat haast geen andere software toelaat om het toestel te traceren bij verlies of diefstal. Deze diensten worden door Apple zelf aangeboden via hun eigen dienst iCloud. Daar stel je je iPhone in als ‘opspoorbaar’. Voor het zoeken naar de apparaten zelf kun je een browser of de app ‘Zoek mijn iPhone’ gebruiken, die zowel op de iPhone als iPad werkt. De app geeft je onder meer de mogelijkheid de iPhone van op afstand te vergrendelen of te wissen.

Diefstal van je smartphone hoeft dus geen ramp te zijn. Er veel mogelijkheden zijn om je toestel – van welk type ook – terug te krijgen. Of op zijn minst te vermijden dat de data in verkeerde handen terecht komt.