Waarom jouw bedrijf wel/niet moet twitteren

Kinderlijk getetter volgens ongelovigen, een makkelijk en goedkoop marketingplatform voor believers. Amerikaanse en Britse kmo’s ontdekken al volop de economische geneugten van Twitter. Maar hoe tettergek zijn onze bedrijven?

Hoeveel Belgen zitten op Twitter?

Sinds Vincent Van Quickenborne via Twitter zijn diepste politieke zieleroerselen deelde met de buitenwereld, zijn er wat meer geesten in ons land vertrouwd geraakt met de netwerksite. Toch kan je nauwelijks van een Twittermania spreken. Volgens onderzoeksbureau Sysomos telt ons land 30.000 twitteraars. Klein grut als je weet dat Facebook met 3 miljoen een veel grotere achterban heeft.

Welke bedrijven zitten op Twitter?

Wel is duidelijk dat de belangstelling vanuit het bedrijfsleven groeit. Sommige bedrijven hebben ook echt baat bij zo'n accout, zeggen Joke De Nul en Sofie Verhalle van Talking Heads. Zij begeleiden bedrijven en hun werknemers bij het omgaan met sociale media als Twitter en Facebook.

Deze bedrijven haasten zich volgens hen maar beter naar Twitter:

- Bedrijven uit de reissector (om bijvoorbeeld last minutes in de kijker te zetten)
- Pr- of marketingbedrijven
- Technologiebedrijven (om info te vergaderen, kennis te delen en te communiceren met gebruikers)

Belangrijk, bedrijven gebruiken Twitter best niet louter als promokanaal, want dat werkt niet. "Je kan er veel meer uithalen als je luistert, en snel reageert", stellen De Nul en Verhalle. "Aveve, bijvoorbeeld, verspreidt er bakrecepten of geeft twitteraars die bakken en tuinieren advies. Kinepolis ziet het als een verlengstuk van zijn klantendienst. Als er bijvoorbeeld iemand klaagt over de airco in een tweet, vragen ze die klant meteen over welke zaal het gaat.

Voor wie is Twitter niet interessant?

Joke De Nul en Sofie Verhalle van Talking Heads: "Op Twitter zitten de mensen die de massa aanspreken. De ‘early adoptors’, die als eerste trends en nieuwe producten spotten. Ze zien iets leuks op Twitter, en zetten dat dan op Facebook. Als klein, onbekend merk loop je het risico te verdrinken op Facebook met je nieuw product. Je moet ook goed nadenken of je die selecte Twitter-doelgroep van vernieuwers wil bereiken. Vooral 18- tot 40-jarigen twitteren. Wil je tieners of senioren aanspreken, dan is Twitter niet het juiste medium. Verkoop je bakstenen en zit er geen enkele bouwpromotor op Twitter, dan blijf je er best weg.”

Tekst Nico Schoofs

Lees ook:
- Hoe kun je je bedrijf verkopen via Twitter?
- Mag je foto's van collega's op Twitter posten?

Ook Vacature zit op Twitter. Volg ons op twitter.com/vacaturedotcom!