Waar haalt Twitter zijn geld vandaan?

Twitter is booming business. Om een voorbeeldje te geven: toen Michael Jackson het loodje legde, ging het nieuws de wereld rond met 456 tweets per seconde. Toen Beyoncé onlangs haar zwangerschap aankondigde, werden niet minder dan 8.868 tweets per seconde de wereld in gestuurd. Nog recenter brak de dood van Steve Jobs het nog verse record: meer dan 10.000 tweets per seconde vonden hun weg naar de openbaarheid.

 

Het aantal gebruikers is exponentieel toegenomen: van 1,3 miljoen in maart 2008 naar 200 miljoen in september 2011.

Maar al dat internetverkeer moet natuurlijk vlot doorgang vinden, en dat kost flink wat duiten. Waar komt de cash vandaan?

In oktober 2009 haalt het bedrijf voor de eerste keer grof geld binnen, door zogenaamde ‘firehose access’ te verlenen aan Google en Bing, voor respectievelijk 15 en 10 miljoen dollar. Deze ‘firehose access’ houdt in dat beide bedrijven ongelimiteerde en real-time toegang krijgen tot alle (niet beschermde) posts op Twitter. Zo kunnen de zoekmachines tweets opnemen in hun zoekresultaten. Sinds maart 2010 kunnen ook kleinere bedrijven toegang krijgen tot de ‘firehose’, maar de prijs die zij betalen is niet bekend.

Promoted tweets

Halfweg 2009 gonsde het van de geruchten dat Twitter met een e-commercedienst op de proppen zou komen. In april 2010 was het dan zo ver: de ‘promoted tweets’ werden gelanceerd. Zulke tweets verschijnen bovenaan de zoekpagina en verschijnen in de tijdlijn van bepaalde gebruikers.
Bedrijven konden nu bepaalde trefwoorden aankopen.

De prijs voor een dergelijke advertentie hangt af van het aantal users dat antwoordt op de tweet, het bericht retweet, tot favoriet maakt of op de ingesloten link klikt. Per keer dat een gebruiker in interactie treedt met de tweet, moet een bepaald vooraf afgesproken bedrag betaald worden (tussen de 0,2 en 5 dollar). Dat heet de ‘cost per engagement’ (CPE).

Doorgaans reageert tussen de drie en de vijf procent van de gebruikers die een ‘promoted tweet’ tegenkomt erop. Dé toptweet tot nu toe was er eentje van Volkswagen, waarmee maar liefst 52% van de lezers in interactie trad.

 

De chief sales van Twitter, Adam Bain, verklaart het success van de ‘promoted tweets’: “Marketers are rewarded when they’re good, not just if they’re loud.”

Promoted trends

Naast de ‘promoted tweets’ zijn er ook nog de ‘promoted trends’. Op de twitterhomepagina staan steeds de trends vermeld: de onderwerpen waarover op dat moment de meeste tweets de wereld worden in gestuurd. Een bedrijf kan betalen om een bepaald nieuw product of nieuwe dienst in de kijker te zetten, en bovenaan de 'trending topics' te plaatsen. Het kost minstens 100.000 dollar, en volgens de Wall Street Journal gemiddeld 120.000 dollar per dag om een ‘promoted trend’ te kopen. De eerste ‘promoted trend’ ooit stond op naam van Pixar, toen Toy Story 3 in de zalen kwam.

 

 

 

 

Promoted accounts

Een derde mogelijkheid voor Twitter om geld binnen te halen zijn ten slotte de ‘promoted accounts’. Twitter suggereert op de homepagina steeds een aantal users die interessant zijn voor jou om te volgen, gebaseerd op de accounts die je al volgt. Bovenaan in het lijstje verschijnt een ‘promoted account’. De allereerste ooit, bij de lancering in oktober 2010, was @XBox. Bedrijven betalen een ‘cost per follow’ (CPF), tussen de 0,5 en 5 dollar per extra volger.

In 2010 kon Twitter 45 miljoen dollar halen uit zijn ‘promoted’-producten. Voor 2011 wordt gemikt op niet minder dan 150 miljoen dollar winst, volgens eMarketer.

 

 

Zelf aan de slag?

Wil je zelf de zichtbaarheid van je bedrijf op Twitter verhogen met een ‘promoted tweet’? Hou dan de volgende vijf vuistregels in acht:

  1. Gebruik Twitter ook op een ‘normale’ manier. De beste marketeers sturen gesponsorde én ‘gewone’ tweets de wereld in.
  2. Gebruik hashtags. Hashtags zijn onderwerpen die je aan een tweet toevoegt, beginnend met het #-teken.
  3. Plaats een link in je tweet.
  4. Speel in op de actualiteit.
  5. Zorg dat de tweet over een nieuw product of een nieuwe dienst gaat.