Visitekaartjes van de 21ste eeuw

Naam- of visitekaartjes stammen al uit de 17e eeuw, toen ze een belangrijke rol speelden om de betere klasse aan mekaar voor te stellen. Toch was het pas in het midden van de 20-ste eeuw dat ze hun opwachting maakten in de zakenwereld. Intussen worden ze meer en meer te worden vervangen of aangevuld door een digitale variant:

LinkedIn

Het e-mailadres op uw papieren naamkaartje is zo weer verouderd. Want veel handiger is natuurlijk dat u de gegevens op het kaartje invoegt op een netwerksite als LinkedIn. Want LinkedIn is intussen een de facto standaard in de manier waarop mensen contactinformatie uitwisselen op internet.

Ook op de smartphone is LinkedIn te gebruiken. Het biedt vandaag toepassingen voor iPhone en Palm, ook LinkedIn voor BlackBerry is intussen aangekondigd.

DUB

Een andere toepassing voor de smartphone komt van DUB, een dienst voor het delen van mobiele business cards. De dienst ondersteunt ook sociale netwerksites als Facebook, Twitter and LinkedIn.

DUB-gebruikers kunnen door connectie te leggen mekaars contactinformatie in het adresboek van hun smartphone laten bewaren. Ruim 10.000 mensen downloaden dagelijks de gratis applicatie, die beschikbaar is voor BlackBerry iPhones, smartphones met Windows Mobile en het Android mobiel besturingssysteem van Google.

Retaggr

Retaggr is een ‘aggregator’: een site waarmee je al je online activiteiten kunt bundelen tot één profiel. Het resultaat is een virtueel visitekaartje die als klein programmaatje of widget opduikt overal waar je naam verschijnt in blogs of andere sites die Retaggr ondersteunt.

In plaats van je naam toe te voegen aan een commentaar op een blog kun je Retaggr bijvoorbeeld gebruiken om mensen je foto te laten zien, je Twitter status, een link naar je blog, en links naar andere social network sites zoals Facebook. Retaggr werkt ook samen met sites en toepassingen als Skype, StumbleUpon, Flickr of Youtube.

Dropcard

De website Dropcard maakt het uitwisselen van visitekaartjes makkelijker. Al je contactinformatie kan je plaatsen in een Dropcard waarna je vervolgens je visitekaartjes virtueel kan delen.

Dat uitdelen gaat onder meer door het sturen van een sms’je. In dit sms’je plaats je het e-mail adres van de persoon die je net ontmoet hebt en de toepassing verstuurt meteen een e-mail naar het opgegeven e-mail adres met daarin een zogenaamde vCard, met contactinformatie, als bijlage die de ontvanger dan direct in zijn of haar adressenboek kan opslaan.

Tekst: WV/IV