Twitter naar de beurs: de tops en flops van zijn voorgangers

Twitter trekt naar de beurs. Voor de luttele som van 26 dollar kon iedereen eigenaar zijn van (een stukje van) Twitter. Meteen na de opening van de beurs schoot de koers omhoog tot bijna 50 dollar.

Twitter is lang niet het eerste webbedrijf dat zich laat noteren op de beurs. Een overzicht van tops en flops uit het verleden.

Facebook, de feniks herrijst

In januari 2012 beslist Zuckerberg om met zijn sociaalnetwerksite naar de beurs te trekken. Het lijkt een catastrofe te worden: op twee weken tijd verliest het bedrijf een derde van zijn waarde. De bodem bereikt het aandeel in september 2012, wanneer het te koop staat aan 17,55 dollar. Maar tegenwoordig gaat het beter met de organisatie. Zuckerberg stelde impressionante resultaten voor voor het eerste trimester van 2013. In augustus steeg het aandeel zelfs 47% op één week tijd. Tegenwoordig is het aandeel ongeveer 50 dollar waard.

LinkedIn, de top

Het professionele netwerk LinkedIn is een ster op Wall Street. In tegenstelling tot Facebook kende het geen tumultueuze beursgang, noch een crash van het aandeel. Bij de beursgang in 2011 was één aandeel 45 dollar waard, tegenwoordig is dat een ferme 220 dollar.

 

Groupon, de flop

In november 2011 trekt kortingswebsite Groupon naar de beurs. Voor de gelegenheid haalt het bedrijf 700 miljoen dollar op, wat van de beursgang de grootste maakt sinds Google zijn intrede deed op Wall Street. Sindsdien ging het met het aandeel alleen maar bergaf.

 

Yelp, de explosieve

Yelp, de site die recensies en meningen van gebruikers over restaurants, winkels, clubs en diensten verzamelt, gaat naar de beurs in maart 2012. In oktober van datzelfde jaar koopt het zijn Europese concurrent Qype op voor 50 miljoen dollar, waardoor het de belangrijkste speler in zijn segment wordt. Het aandeel werd gelanceerd aan 15 dollar en wordt tegenwoordig verhandeld aan 66 dollar per stuk.

 

Pandora, de terugkomst

In juni 2011 verzamelt Pandora 235 miljoen dollar om naar de beurs te trekken. Het aandeel van de webradioservice, die opgericht werd in 2000, kent sindsdien ups en downs. Op 11 september 2013 trad een nieuwe CEO aan, die het tij lijkt te kunnen keren. Het aandeel blijft voorlopig een stijgende trend aanhouden.

 

Zynga, de vrije val

Zynga ziet het levenslicht in 2007. Sinds die tijd is het een van de grootste webspelletjesbedrijven ter wereld geworden. In 2011 trekt het naar de beurs met 1 miljard dollar achter zich, waarmee het nog beter doet dan Groupon. Maar het wordt geen succes. Het aandeel, dat oorspronkelijk voor 10 dollar werd aangeboden, is sinds juli 2012 nooit meer boven de waarde van 4 dollar geklommen.

Bron: Trends Tendances et RTL Nieuws