Slimmer dan de webwinkel

Online besteld op zaterdagavond, aan huis geleverd op zondagmorgen: zo straf is de service die webwinkels vandaag leveren. Hoe wapenen traditionele kledingwinkels, supermarkten en lokale handelaars zich hiertegen? Hoe stellen ze hun toekomst en die van hun medewerkers veilig?

 

Schoenenketen Torfs laat offline klanten online kopen

“Het is beter om e-commerce te omarmen dan om er schrik voor te hebben”, zei topman Wouter Torfs in De Afspraak op Canvas. In april 2012 voegde de schoenenketen zelf de daad bij het woord. 3,5 jaar later is de webshop goed voor 5 procent van de totale omzet, wat gelijk is aan vier keer de omzet van de grootste Torfs-winkel.

 

“Achteraf gezien zijn we op het ideale moment begonnen”, vindt marketing- en communicatiedirecteur Barbara Torfs. “Zalando startte enkele maanden na ons. Een zegen, want dankzij de Duitsers hebben de Vlamingen online leren shoppen. Wij hebben meegenoten van de buzz die Zalando heeft gecreëerd.”

 

Van in het begin koos Torfs ervoor om ‘de bricks en de clicks’ te laten samengaan: blijven investeren in de stenen winkels om de beleving er aantrekkelijk te houden en tegelijk een groeipad uittekenen voor het online verhaal. Barbara Torfs: “Aanvankelijk zagen we dat klanten hun schoenen online reserveerden en in de winkel kwamen halen, betalen en wisselen. Nu werken meer en meer mensen hun aankoop volledig online af.” In elke winkel staat een scherm waar klanten online kunnen kopen. Handig als schoenen niet in de juiste maat of kleur voorradig zijn of de klant zijn smaak niet vindt. Het aanbod op het web is immers uitgebreider dan in de stenen winkels. Dat de aanpak rendeert, blijkt uit de cijfers: 25 procent van de online omzet komt uit de schermen voort.

 

En wat betekent die omwenteling nu voor de medewerkers? “Als je weet dat ik vijf jaar geleden nog vaak de vraag kreeg ‘Barbara, kun je ons leren surfen?’, dan besef je welke weg we hebben afgelegd. Van bij het begin hebben we hen bij dit online verhaal betrokken. Belangrijk, want zij zijn het die de klant begeleiden, ook bij de online verkoop.”

 

Hypermarkt Carrefour zet in op homemade en beleving

Koffie wordt er gebrand, zalm gerookt en pizza’s voor je neus bereid. In de nagelnieuwe Carrefour Hypermarkt in Bergen “doe je geen boodschappen, maar beleef je ze”, vertelt communicatieverantwoordelijke Baptiste van Outryve. Dat klinkt nogal ‘gemarketeerd’. Maar de voorbeelden zijn zo talrijk, dat je bijna niet anders kunt dan hem gelijk geven. Carrefour brouwt in de winkel zijn eigen bier, laat een chocolatier live de fijnste pralines maken en heeft een traiteurafdeling die dagelijks 240 verschillende gerechten bereidt. Proeven kan in de winkel. En wie van het zwaardere genre houdt, kan zich in de whiskyproeverij laven.

 

Ook de digitalisering is nooit veraf. In de winkel zijn iets meer dan 140 schermen geïnstalleerd, die de klant helpen om keuzes te maken. ‘Welke wijn past bij mijn eten?’ Enkele clicks en hij kent het antwoord. Cd’s, dvd’s en computergames die niet beschikbaar zijn, kan hij meteen laten branden. En behangpapier kan hij personaliseren met een foto naar keuze. Nog handig: aan de digitale muur aan de ingang van de winkel kan de klant zijn grote boodschappen zoals frisdrank en wasmiddel bestellen. Na het winkelen kan hij ze bij de drive-in ophalen. Hij hoeft ze dus niet de winkel rond te sleuren…

 

…en de 270 medewerkers evenmin. Het lijdt geen twijfel dat de nieuwe aanpak ook voor hen heel wat heeft veranderd. Bij de doorstart van de winkel kwamen er veertig nieuwe werknemers bij, waaronder vakspecialisten als kaasmeesters en sommeliers. Omdat er tussen de afdelingen meer samenwerking is, moest ook de kennis van de medewerkers verbreden. De slagers en de collega’s van de traiteurafdeling bijvoorbeeld leerden elkaars vak. Alles samen volgde het personeel ruim 5.000 uren opleiding. Het ultieme doel? Een betere dienstverlening naar de klanten.

 

Hoe revolutionair ook, Van Outryve wil de winkel in Bergen niet tot ‘supermarkt van de toekomst’ bombarderen. “Dat klinkt te veel als science fiction, terwijl we net op de behoeften van vandaag inspelen. Daarom dat aan deze transformatie een uitgebreide rondvraag bij onze klanten voorafging.” Om diezelfde reden zal de nieuwe hypermarkt in Koksijde geen exacte kopie van de winkel in Bergen zijn. De klant in Bergen is immers niet dezelfde als die in Koksijde. Met andere woorden: een winkel zal lokaal zijn, of niet zijn.

 

Werken bij Carrefour? Bekijk hier hun aanbod.