Robots: vernietigen of creëren ze jobs?

België is een van de grootste gebruikers van robotica, in alle sectoren, zo blijkt uit cijfers die MIT Technology Review publiceerde. Maar wat betekent dit voor onze toekomst? Pikken robots onze jobs in of zorgen ze net voor meer werkgelegenheid?

Door de steeds slimmer wordende robots is niet alleen de job van arbeiders in gevaar, maar ook die van kenniswerkers, vrezen doemdenkers. Buitenlandse studies hebben het over de helft van de huidige jobs die de komende 10 tot 20 jaar wegvalt door automatisering. Zo’n vaart zal het niet lopen, meent Dirk Lefeber, professor robotica aan de Vrije Universiteit Brussel.

“Wereldwijd heerst de discussie of robotica nu arbeidsplaatsen zal kosten of creëren. De meeste robots zijn ingezet in de automatisering van assemblage, voornamelijk in de automobielsector. Dat gebeurt al dertig jaar. Toen zei men ook dat er veel arbeidsplaatsen verloren zouden gaan. Volgens mij is het net omgekeerd. Net door die automatisatie kan een bedrijf kwalitatief betere en meer producten maken en zo meer mensen in de fabrieken aan het werk zetten. Door de hogere productiviteit heb je grotere winsten op je product en zullen de arbeiders ook meer verdienen.”

Steeds menselijker

Geen enkele sector ontsnapt aan de robotisering: accountants, retailers, vertalers, journalisten… Ook de jobs waar menselijk contact een belangrijke rol speelt, kunnen overgenomen worden door robots. Zo zet het voedingsconcern Nestlé bij de verkoop van koffiemachines Pepper in, een robot die dankzij telecomtechnologie kan communiceren met de klant.

Robots bezitten steeds meer menselijke eigenschappen. Op lange termijn kunnen ze onze collega’s worden. “De eenvoudigste manier om met een robot samen te werken, is door gebaren te gebruiken”, zegt Lefeber. “Een arbeider in een luidruchtig atelier geeft vaak niet-auditieve signalen aan zijn collega’s: zijn hand opsteken of naar iets wijzen. Dat zijn handelingen die je in de samenwerking met een robot ook kan gebruiken en dat vergt geen enorme doorbraken in de technologie.”

Zorgrobot

Ook in de zorgsector wordt robotica belangrijk. Zora is de eerste robot die bejaarden animeert in rusthuizen en kinderen helpt revalideren. Vandaag zijn er al 36 Zora’s actief in ons land, en er zijn nog 30 exemplaren besteld. Ook in het buitenland neemt de interesse toe. De potentiële afzetmarkt is gigantisch en daardoor kan Zora een goudmijn zijn.

“Nergens in de wereld is eerder een robot ontwikkeld die inzetbaar is bij mensen. We waren de eersten”, vertelt Fabrice Goffin in De Morgen. Hij bedacht en ontwikkelde Zora samen met Tommy Deblieck. De humanoïde robot is gemaakt uit wit plastic en heeft twee ogen, benen en armen. Ze is met haar 58 centimeter te groot om voor speelgoed door te gaan maar klein genoeg om niet bedreigend over te komen. Voor bejaarden is ze gezelschap en voor kinderen een vriendje. Al kan de zorgrobot niet zelfstandig denken of uit eigen beweging reageren, want dat zou gevaarlijk zijn. Er zit een persoon achter de knoppen die de robot bestuurt en laat praten. Goffin kent de angst voor jobverlies wanneer steeds meer robots zullen worden ingezet, maar volgens hem blijkt uit de praktijk dat robots geen jobs vervangen. Wel kunnen zij aanvullend werk doen in een sector waar het op dit moment onmogelijk is om extra mensen aan te werven.

Robots redden jobs

Volgens een studie van het onderzoeksbureau Metra Martech zullen robots de komende jaren net voor meer jobs zorgen. Een miljoen industriële robots die momenteel gebruikt worden, zijn direct verantwoordelijk voor de creatie van bijna drie miljoen jobs. Ze verschaffen werkgelegenheid in de cruciale industrieën van vandaag zoals consumentenelektronica, voeding en zonne- en windenergie.

Niet alleen in de industrie, ook in totaal andere sectoren kunnen jobs gered worden. Opnieuw is de automobielsector een goed voorbeeld, aangezien er daar, ondanks de automatisering, een hoop jobs gecreëerd zijn. “Met een wagen moet je nog steeds naar een garage gaan en heb je nog steeds wisselstukken nodig. Bovendien zijn er ook werknemers die de robots moeten bouwen en onderhouden”, zegt Lefeber.

Ook indirect zal er werkgelegenheid verschaft worden. “Mensen krijgen meer tijd en middelen, waardoor ze ook meer zullen uitgeven in de tertiaire en quartaire sector. De enkele jobs die verloren gaan in de productie, zullen in verschillende andere sectoren terug te vinden zijn."