Onderschat nooit uw slapende vrienden

Via Facebook of LinkedIn weet u soms perfect wat een ex-collega een uur geleden heeft uitgespookt, terwijl u hem al zes jaar niet meer heeft ontmoet. Dankzij internet was het nog nooit zo makkelijk om contact te houden met kennissen of relaties. Maar tegelijk vernieuwt onze contactenlijst constant.

Veel mensen gaan daarom aan het ‘defrienden’. Want heeft het wel nut om de draad opnieuw op te nemen met mensen die u uit het oog hebt verloren? Toch wel, blijkt uit recent onderzoek bij 224 voormalige MBA-studenten. Het onderzoek kwam er op initiatief van MIT Sloan Management Review, een Amerikaans vakblad gelieerd aan de bekende MIT Universiteit.

De onderzoekers vroegen aan de voormalige studenten om advies in te winnen bij mensen waar ze de voorbije drie jaar niet mee hadden gecommuniceerd. Tegelijk werd aan een andere maar gelijkaardige groep gevraagd om advies te vragen bij hun belangrijkste contacten van dit moment.

En wat bleek? Het advies dat ze van de verre relaties kregen, bleken even nuttig en soms zelfs nuttiger dan de input die hun huidige relaties hen bezorgden. Slapende contacten zijn dus waardevoller dan we zouden vermoeden. Ook al blijken ze al snel vergeten en ondergewaardeerd.

Bovenal is de poel van slapende contacten vaak veel groter dan u denkt. “Volwassenen bouwen relaties op met duizenden mensen tijdens hun loopbaan, maar op elk moment onderhouden ze er slechts 100 à 200 actief”, weten de onderzoekers.

Overigens blijkt ‘herconnecteren’ bijzonder snel en efficiënt te gaan. “Mensen denken dat ze oude kennissen contacteren zoals een telemarketeer die een zogenaamde ‘cold call’ pleegt en helemaal van in het begin moet beginnen.” Maar in werkelijkheid namen de proefpersonen verbazend snel de draad terug op met hun oude relaties. “Er is namelijk nog steeds een gevoel van vertrouwen en gemeenschappelijk perspectief. De meesten vonden het gewoon fijn om gecontacteerd te worden door een oude bekende.”

Tekst William Visterin