Hopen nieuwe jobs dankzij de technologie

In deze tijden van technologische vooruitgang zijn veel mensen bang om hun job te verliezen aan machines en robots. Onterecht, zo blijkt. Een historische studie wijst uit dat technologie onze jobs niet afneemt, maar integendeel meer jobs creëert.

 

Meer vrije tijd & meer geld = meer jobs

De strijd tussen mens en machine is zo oud als de straat. Met de opkomst van het weefgetouw vreesden arbeiders al dat ze hun job als wever kwijt waren, en vandaag maken taxi- en andere chauffeurs zich zorgen over zelfrijdende auto’s. Maar een studie van Deloitte wijst uit dat technologie de koopkracht verhoogt, wat er in de 20ste eeuw voor heeft gezorgd dat er meer mensen aan de slag zijn in de horeca en als kapper of schoonheidsspecialiste. We hebben immers meer vrije tijd en meer geld om aan ons uiterlijk te spenderen.

 

Technologische vooruitgang hééft jobs doen verdwijnen, dat klopt, vooral in de landbouw en de handenarbeid.  Maar daarnaast deed de technologie de productiviteit stijgen. Arbeid kreeg een nieuwe inhoud en schoof op richting zorg, onderwijs en diensten.  De afgelopen twee decennia steeg het aantal verpleegkundigen en bejaardenhelpsters met 909%. In het onderwijs kwamen er 580% jobs bij en in de maatschappelijke dienstverlening 183%.

 

De eindbalans is positief

Er zijn vandaag ook 20 keer zoveel accountants als 20 jaar geleden. Hogere inkomens besteden boekhouding steeds meer uit en de moderne communicatiemedia en de snelle toegang tot informatie hebben voor een ver doorgedreven professionalisering van het beroep gezorgd.

 

De studie concludeert dat waar er banen verdwijnen, er nieuwe banen bijkomen en dat de eindbalans altijd positief is.

 

 

Bron: www.theguardian.com.