E-mail dood? 4 redenen waarom dat niet zo is

Veel mensen vervloeken de e-mail. Begrijpelijk, want onze inbox controleert steeds meer en meer ons leven, zowel professioneel als privé.  De e-mail wordt beschouwd als een tijdrover tegenover de snelle en moderne sociale media. De overtuiging heerst dat de sociale media de e-mail gaan vervangen, zoals de iPod ook met de cd-speler heeft gedaan. Maar tot nu toe is die veronderstelling fout, want de e-mail is nog steeds springlevend en het ziet er niet naar uit dat het binnenkort anders zal zijn.

De kracht van e-mail

4 redenen waarom e-mail nog steeds de beste communicatietool is:

  1. E-mail is een van de meest veilige digitale communicatietools omdat het gebruikt maakt van encryptietechnieken. Net dat maakt het zo belangrijk voor bedrijven.
  2. In je inbox kan je gebruik maken een archief waarin je gemakkelijk kan zoeken. Het is dus de ideale plaats om rekeningen, documenten van het werk en contacten, kortom je hele digitale leven, te bewaren.
  3. E-mail is een gevestigde waarde geworden, zoals een telefoonnummer of een postcode. Onze e-mailadressen maken een deel uit van het systeem.
  4. E-mail is nog steeds de beste manier om vlot one-to-one met iemand te communiceren.

Behoud de controle

We kunnen ons dan ook best aanpassen, zodat we onze inbox weer onder controle krijgen. Vier tips:

  1. Pas het principe Inbox Zero toe: Als je niet onmiddellijk kan antwoorden, verwijder, archiveer of klasseer het bericht.
  2. Houd e-mails beknopt. De sms en Twitter leerde ons al zaken verwoorden in slechts 140 tekens. Probeer dat principe eens toe te passen op je mails.
  3. Filter, filter, filter
  • Maak filters om spam te blokkeren
  • Maak gebruik van de kracht van de data achter Gmail, Apple Mail en Hotmail en gebruik filtersystemen die ingebouwd zijn in de mailproviders. Door een filtersysteem te creëren, weet je mailbox wat er belangrijk is voor jou.
  • Wanneer je op een andere manier je e-mails gebruikt heb je meer ruimte om de belangrijke e-mails eruit te laten springen.Gebruik sociale media in plaats van mail voor updates, om je als professional of leider te positioneren bij een grote groep mensen.

Bron: Hootsuite