De tips van Peter Hinssen voor 2015

Peter Hinssen is naast ondernemer en lesgever ook een veelgevraagd spreker over de impact van nieuwe technologieën op de maatschappij. Hij richtte nexxworks op, een consultancybedrijf dat internationale ondernemingen wil klaarstomen voor de ontwrichting van hun sector. “Er is nog veel evangelisatie nodig, want veel bedrijven denken nog te vaak vanuit het verleden”, stelt Hinssen.

“De invloed van de technologie en de automatisering wordt steeds meer voelbaar op de arbeidsmarkt. Diverse groepen jobs staan op de helling, zelfs degenen waarvan we dachten dat ze veilig waren, zoals de kantoorjobs. Steeds meer bedrijven beseffen dat ze moeten automatiseren om efficiënter en vlotter te werken. Onlangs gaf ik een lezing aan een groep accountants en ook zij maken zich zorgen, want door de algoritmen en de big data zullen ze in de toekomst minder nodig zijn. In een aantal sectoren is het al zo ver, kijk maar naar de media of de reissector. Er zijn steeds minder kranten en magazines, alles gebeurt vandaag online. Die digitale spelers zijn vaak buitenlandse bedrijven. Wanneer je een reis boekt, doe je dat met booking.com. Je gaat niet meer naar het reisbureau bij jou om de hoek. Met nexxworks proberen we de bedrijven daarop voor te bereiden. Kunnen organisaties jonge mensen of start-ups gebruiken? Moeten ze zich erbij neerleggen dat ze onderuitgehaald zullen worden of kunnen ze er zelf iets aan doen?”

“Een tweede trend is dat getalenteerde mensen die vroeger alleen maar in een groot bedrijf of bij een gevestigde waarde, zoals een bank of een verzekeraar, zouden werken, nu toch vaak de stap zetten naar het ondernemerschap. Nog niet zo lang geleden was een start-up oprichten eerder iets raar en ongebruikelijk, vandaag durven velen de stap te zetten.”

Tips

Welk boek lezen?

 

Een briljant boek is ‘Zero to One’ van Peter Thiel, de oprichter van PayPal. Het boek gaat over de start-upcultuur in Silicon Valley. Wanneer je van iets niets maakt, dan is dat magisch. De starters van vandaag kijken steeds meer naar die disruptieve innovatie.

 

 

 

Welke blog volgen?

Ik werk regelmatig samen met Steven Van Belleghem en kijk altijd met veel plezier naar zijn videoblog op YouTube. Ik lees ook graag zijn blog, een absolute aanrader.

stevenvanbelleghem.com/blog
www.youtube.com/user/StevenVanBelleghem

 

 

Welke film kijken?

In ‘Her’, een film van Spike Jonze, wordt een man verliefd op een besturingssysteem, met de stem van Scarlett Johansson. Het is best beangstigend omdat je eerst denkt dat zoiets nooit kan gebeuren. Maar wanneer je in de film wordt gezogen, besef je dat dit geen verre toekomst meer is. De relatie tussen de computer en de mens zal de komende jaren nog sterker worden.

 

 

Wie volgen op de sociale media?

 

Iemand waar ik veel bewondering voor heb, is Kevin Kelly, de oprichter van Wired magazine. Hij heeft een bijzonder filosofische kijk op de technologische wereld.

 

 

 

Wat bezoeken?

San Francisco. Het is vandaag de duurste stad in de Verenigde Staten om te wonen, maar het is echt het epicentrum van alles wat met het disruptieve denken te maken heeft. Daarnaast is het een mooie stad en ondertussen is het bijna mijn tweede thuis geworden.

 

 

Leestip

Het nieuwste boek van Peter Hinssen, 'The Network Always Wins', is momenteel beschikbaar in bètavorm en zal binnenkort uitgegeven worden door McGraw Hill. In het boek onderzoekt Hinssen de kansen die de genetwerkte wereld biedt. ‘The Network Always Wins’ wil een informatie- en inspiratiebron zijn voor elke onderneming die met klanten, partners en werknemers werkt en die de nood voelt om zijn werking aan te passen aan een wereld die constant verandert.