De tips van Frederik Neus voor 2015

Als jonge twintiger richtte Frederik Neus vier jaar geleden met twee vennoten en leeftijdgenoten het bedrijf Zentrick op. Vandaag is het wereldwijd een referentie voor de interactieve (klikbare) video. Het bedrijf telt achttien werknemers en heeft kantoren in België en New York.“ De passie voor het ondernemen ontstond tijdens mijn studies. Na enkele eerdere pogingen, bleek Zentrick een schot in de roos”, vertelt hij.

“België is een klein land. Dat kan ook positief zijn want je wordt gedwongen om snel internationaal te denken. Als ondernemer is het niet altijd gemakkelijk in België. Wie een bedrijf opstart, wordt zot verklaard. Belgen durven geen risico te nemen. Wie faalt, krijgt bovendien veel kritiek, terwijl 99 procent van de beginnende bedrijven mislukt. In de VS is dat helemaal anders. Als je daar faalt, is dat positief want je hebt er iets uit geleerd. Het is net een extra motivatie, ook voor investeerders. Daarnaast gaan er in België veel subsidies naar grotere bedrijven, want zij kunnen iemand aanwerven om de subsidiedossiers uit te schrijven. Toen we net startten, hebben we er ons eens aan gewaagd, maar het werd afgekeurd. Daarom besloten we onze energie in andere zaken te steken. In ons land liggen de loonlasten ook heel hoog.”

“Maar er zijn ook voordelen aan België. Zo lopen hier heel veel goede en gemotiveerde mensen rond. Dat is ook de reden waarom ons hoofdkantoor hier is. Zonder onze medewerkers zou Zentrick niet staan waar het nu staat.”

Tips

Welk boek lezen?

Een inspirerend boek vind ik 'Creativity, Inc.' van Ed Catmull, een van de oprichters van Pixar. Het beschrijft hoe je binnen de organisatie met creativiteit ervoor kan zorgen dat iedereen gemotiveerd blijft. Bovendien leest het heel vlot.

 

 

 

Welke blog volgen?

ReelSEO is een blog die gaat over videomarketing en is dus volledig toegespitst op wat wij doen. Daarnaast volg ik ook Mashable op de voet. Het gaat over algemene marketing: wat zijn de trends en hoe werk je goede campagnes uit?

 

 

 

Welke film kijken?

'Requiem for a Dream' van Darren Aronofsky. Het is al een tijdje geleden dat ik hem heb gezien, maar is mij altijd bijgebleven. Het heeft helemaal niets te maken met wat we bij Zentrick doen, maar het is wel een goede motivatie om nooit aan iets verslaafd te worden.

 

 

 

Wie volgen op de sociale media?

Deborah Lee is een Britse die in de top 20 van de meest invloedrijke vrouwen op de sociale media van Forbes stond. Ze weet bijzonder veel over online marketing en videomarketing.

 

 

 

Welke plaats bezoeken?

Ik reis veel, maar zie heel weinig. Een van de tofste plaatsen waar ik geweest ben, is Oslo. Daar hangt een relaxte sfeer en de mensen zijn er heel vriendelijk. Een van de tofste plaatsen in Scandinavië is Sticks'n'sushi Tivoli in Kopenhagen. Het restaurant bevindt zich op de hoogste verdieping van een hotel, waardoor je over heel de stad uitkijkt. Bovendien is het de beste sushi die ik ooit gegeten heb.