Blokt jouw baas de toegang tot webshops, netwerk- en vacaturesites af?

Ruim 7 op 10 werkgevers leggen het internetgebruik van werknemers aan banden. Seks, illegale muziek, chat en Facebook worden onverbiddelijk afgeblokt. Sommige categorieën zien werkgevers wel nog door de vingers. Enkele vaststellingen.

1. Gemiddeld 14 uur kerstshoppen tijdens de werkuren

Alles wat met online shoppen heeft te maken, kan voorlopig nog wel door de beugel. Iets waar werknemers intussen ook danig gebruik van maken. Als we een recente studie van ISACA, een vereniging van it-specialisten, mogen geloven wordt er op het werk lustig op internet gewinkeld. Gemiddeld zouden we tijdens de eindejaarsperiode ruim 14 uur aan shoppen op het werk besteden. Ongeveer de helft van het personeel regelt ook zijn bankzaken op kantoor.

2. Slecht 7% bedrijven bant nieuwssites

Nieuwssites zijn een andere categorie van sites die tijdens de kantooruren vrij spel krijgen. Slechts 7 procent van de bedrijven bant ze, zo blijkt uit onderzoek van het vakblad Smart Business Strategies. Een bank-verzekeraar als Dexia is een voorbeeld van zo’n bedrijf. Daar kan het personeel zelfs geen kranten- of sportsites bekijken. Alleen de website van De Tijd zou bij Dexia wel toegelaten zijn op kantoor. ‘Vooral omdat de kaderleden die willen raadplegen’, aldus een Dexia-werknemer die anoniem wenst te blijven.

3. Tijdens de werkuren een andere baan zoeken? In 9 op 10 bedrijven kan het

Gek genoeg hebben werkgevers er meestal ook geen probleem mee dat hun werknemers tijdens de werkuren naar een andere baan zoeken en hiervoor websites zoals Vacature.com afspeurt. Slechts 10 procent van de werkgevers legt deze sites aan banden. Bij sommige organisaties, zoals de VRT, mogen werknemers zo goed als onbeperkt surfen. Maar als ze onder meer een jobsite bezoeken, verschijnt bij hen op het scherm wel een mededeling dat het om inhoud gaat die niet meteen iets met het werk heeft te maken. Doorklikken is dus op eigen risico.

4. LinkedIn minder vaak verboden dan Facebook en Netlog

Ook LinkedIn, het netwerk voor zakenlui en volgens sommigen eveneens een jobsite, valt nog behoorlijk in de gratie. Ongeveer 17 procent van de bedrijven legt de toegang ervan aan banden. LinkedIn heeft wel last van de groeiende weerstand van sommige bedrijven tegen socialenetwerksites. Zo legden KBC, Roularta en Belgacom onlangs een verbod op op netwerksites als Facebook en Netlog. Vaak deelt LinkedIn hierdoor in de klappen.

5. Vooral grote bedrijven leggen regels op rond privémails

Slechts een kwart van de bedrijven legt Webmail aan banden. Vooral grote organisaties of bedrijven uit de bank- en verzekeringssector, leggen duidelijke en alsmaar striktere, regels op. Onder meer de angst dat vertrouwelijke data het bedrijf verlaten, speelt hierbij een belangrijke rol.

Tekst: WV/IV

Reageer

Welk beleid voert jouw bedrijf? Mag jij onbeperkt privémails sturen? Heb je toegang tot alle mogelijke websites of worden sommige sites afgeblokt?