Bedrijven nemen Twitter in het vizier

Ook Facebook meer en meer afgeblokt. Ruim drie op vier werkgevers legt het internetgebruik op kantoor aan banden, zo blijkt uit onderzoek van het vakblad Smart Business Strategies.


Naast seks- en goksites botsen ook netwerksites als Facebook en Twitter meer en meer op bezwaren. Smart Business Strategies ondervroeg 200 werknemers bij bedrijven en overheid. Daarbij werd gepolst naar het beleid rond internetgebruik bij de kantoorwerkers. Wat kan door de beugel, en wat niet?

Bank- en verzekeringssector: striktere regels voor internetgebruik

Ruim drie op vier werkgevers (76 procent) legt beperkingen op ten aanzien van het internetgebruik van hun werknemers. Vooral grote organisaties of bedrijven uit de bank- en verzekeringssector in ons land hebben duidelijke, en alsmaar striktere, regels voor internetgebruik tijdens de werkuren.

Ze blokken bepaalde sites af op technisch niveau en hebben een concrete policy. Al grijpen ook kleinere overheidsinstellingen en KMO's in. Zowat 2 procent van de Belgische ondernemingen en overheidsinstellingen legde het voorbije half jaar voor het eerst beperkingen op.

Twitter in het vizier

“Bedrijven grepen al langer in, maar werden vooral strenger ten aanzien van sociale netwerksites als Facebook en Twitter”, merkt William Visterin, hoofdredacteur, op. Zo blokt 43 procent Facebook af, waar dat in 2009 nog 38 procent was. Bij Twitter is dat momenteel 39 procent, terwijl vorig jaar nog slechts 28 procent van de werkgevers het aan banden legde.

De beteugeling ten aanzien van internet op kantoor gebeurt om drie redenen. Bedrijven willen vooral vermijden dat kantoor-pc's worden besmet met computervirussen of andere kwaadaardige software. Naast het vrijwaren van de vlotte werking van het computernetwerk.

“Want als iedereen via Facebook filmpjes gaat bekijken of spelletjes spelen, is het bedrijfsnetwerk al snel niet meer bruikbaar voor 'echte' bedrijfstoepassingen”, aldus William Visterin. “Sommige werkgevers vinden ook principieel dat het netwerk enkel is bestemd voor bedrijfsdoeleinden.”

De derde reden is dat werkgevers tijdverlies bij hun personeel willen vermijden.

Welke toepassingen worden (technisch of via richtlijnen) geweerd op kantoor?

Erotische sites  65
Goksites  59
BitTorrent sites  53
P2P-Netwerken  53
Online games  46

Sites die aanzetten tot haat

of geweld

 45
Facebook  43
Twitter  39
Chat- en Instant Messaging  38
MySpace  36
Streaming video  35
YouTube  34
Netlog  34
iTunes  32
 Streaming audio  32

Vacature ook op Twitter

Vacature ook op Facebook

Vacature ook op LinkedIn