76% vindt smartphones onaanvaardbaar in de vergaderzaal

Iedereen kent wel een paar asociale types die liever met hun gsm-toestel dan met hun gezelschap bezig zijn. De Australiër Alex Haigh doopte het fenomeen 'phubbing': een samenstelling van het woord 'phone' en het woord 'snubbing', wat afsnauwen betekent.

Ook tijdens vergaderingen is het fenomeen absoluut 'not done'. Dat blijkt uit onderzoek van de USC Marshall School of Business en de Howard University.

Elementaire beleefdheid

Voor het onderzoek ondervroegen de wetenschappers 550 voltijdse werknemers. "Rekruteerders noemen 'beleefdheid' vaak als een van de belangrijkste zogenoemde soft skills wanneer ze iemand aanwerven", zegt Peter Cardon van de USC Marshall School of Business. "Zich beleefd gedragen kan echt het verschil maken."

Zo vindt 87% van de ondervraagden het (bijna) nooit aanvaardbaar om een telefoontje te beantwoorden tijdens een meeting. 76% vindt het ontoelaatbaar om je berichten of e-mails te checken.

Mannen en vrouwen

Opvallend: vrouwen zijn er gevoeliger aan dan mannen. 59% van de mannen vindt het bijvoorbeeld aanvaardbaar om even je berichten te checken tijdens een businesslunch, tegenover slechts 34% van de vrouwen. Net zo vindt de helft van de mannen het aanvaardbaar om de telefoon op te nemen tijdens een lunch, tegenover slechts een kwart van de vrouwen.

Er zijn ook verschillen merkbaar op andere breuklijnen. Zo vinden werknemers met een hoger loon (en dus in een hogere positie) het minder aanvaardbaar om met een smartphone bezig te zijn dan werknemers met een lager loon.

Generatiekloof

Ook de verschillende generaties op de werkvloer denken heel anders over technologiegebruik. Twee derde van de min-dertigers vindt het oké om een tekstbericht te versturen tijdens een lunch. Bij de babyboomers van 51 tot 65 jaar vindt slechts één vijfde van de ondervraagden dat aanvaardbaar.

"Het is niet verbazend dat millenials toleranter zijn ten opzichte van smartphonegebruik, maar misschien snijden ze wel in hun eigen vel", zegt Cardon. "Vaak beslist de oudere generatie immers over de volgende stappen in hun carrière." Als je promotie wil, laat je die smartphone bij de volgende vergadering best links liggen dus.