Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

4 op 10 bedrijven blokken Facebook: hoe raak je er toch op?


4 op 10 bedrijven blokken vandaag Facebook af, blijkt uit onderzoek van het vakblad Smart Business Strategies. Zowat 1 op 3 zou een videosite als YouTube verbieden. Vaak gaat het om een technische ingreep op niveau van de zogenaamde firewall, zeg maar de it-verdedigingsgordel voor je bedrijf. Maar daar waar zo’n firewall tot voor een paar jaar vooral het verkeer en de aanvallen van buitenaf in de gaten hield, verschuift de aandacht van deze toestellen meer en meer naar de kantoorwerkers binnenin. Naar jou dus.

Van de nieuwe generatie firewalls wordt verwacht dat die een diepgaande inspectie van het e-mail- en surfverkeer van werknemers uitvoeren. Ze moeten bijvoorbeeld het gebruik van socialenetwerksites in bedrijven perfect kunnen monitoren, filteren, weigeren of doseren per gebruiker. Werknemers mogen dan bijvoorbeeld wel Facebook bekijken of hun status aanpassen, maar geen spelletjes downloaden op deze site.

3 manieren om de firewall te omzeilen

Toch is vandaag de beveiliging op kantoor nog niet zo gesofisticeerd en maken bedrijven vaak gewoon de hele website ontoegankelijk. Daar is het dus ‘alles of niet’. Maar wat kan je doen als je die verboden website toch nog wil raadplegen?

- Je kiest voor een alternatieve site. Dat is vaak de meest pragmatische oplossing. Typisch voorbeeld is natuurlijk YouTube. Dat is bij veel bedrijven afgeblokt, maar GarageTV de Belgische variant, met veel van dezelfde functionaliteit, is dan weer wel toegankelijk. En dus surft iedereen daarheen.

- Je kiest voor een ander kanaal. Dat is bijvoorbeeld iets wat je voor Facebook en Twitter kan doen. Veel werknemers die Facebook niet mogen gebruiken op kantoor, kunnen hem wel nog raadplegen via hun smartphone. Voor een site als Twitter zijn er een bijvoorbeeld een resem alternatieve kanalen zoals tweetmeme, Tweetie of Tweetdeck.

- Je gebruikt een omweg. Let wel, dan ga je echt zaken doen waar je werkgever niet mee zal kunnen lachen. Via een zogenaamde online proxysite's, zoals surfert.nl zijn bijvoorbeeld een aantal firewalls te omzeilen. Typ unblock Facebook in op Google en je vindt talloze websites met informatie hierover. Maar hou er altijd rekening mee dat je je op gevaarlijk terrein begeeft.

Het kan bovendien ook zijn dat niet alle functionaliteiten van een site als Facebook gebruikt kunnen worden, maar dat is vermoedelijk beter dan helemaal niets. Andere sites die worden gebruikt, en die in Nederland nogal populair blijken, zijn bijvoorbeeld Werkinternetten.nl of Schoolinternetten.nl.

Tekst: WV/IV