15 goeroes op het internet: de beste blogs & twitteraars

De meest inspirerende managementgoeroes zijn slechts enkele kliks van u verwijderd. We selecteren een top drie van de meest invloedrijke blogs en twitteraars, ingedeeld over vijf categorieën: marketing & communicatie, strategie & management, hr, technologie en economie & financiën.

De zogenaamde corporate blogs, zeg maar de spreekbuis van een bedrijf, laten we in dit overzicht links liggen. En we mikken ook op blogs die min of meer op zichzelf bestaan. Dus geen blogsectie van de New York Times om maar iets te zeggen.

Marketing & communicatie

1. Seth’s blog

Seth Godin is de voormalige vice president direct marketing van Yahoo!, auteur van zeven bestsellers en een veelgevraagde internationale spreker. In 1999, toen hij nog werkzaam was bij Yahoo! schreef hij zijn eerste boek: Permission Marketing. Hierin poneerde hij een fundamenteel andere visie over marketing. Want de traditionele aanpak baseerde zich op wat Godin ‘interruption marketing’ noemde: adverteerders en verkopers hopen op de aandacht van de consument door in te breken in zijn of haar activiteiten, zoals tv-reclame en telemarketing. Later verschenen van Godin nog bestsellers als ‘Purple Cow’ en ‘De Dip’. Het zakenblad Business Week omschreef de man  als 'the ultimate entrepreneur for the information age'. Zijn blog, sethgodin.typepad.com, is een van de populairste businessblogs ter wereld. Zijn blog combineert marketingvisies, anekdotes en losse ideetjes.

http://sethgodin.typepad.com/
Twitter: @ThisIsSethsBlog

2. Mashable

Met veertig à vijftig miljoen pageviews per maand behoort deze blog over social media en internet tot de meest winstgevende nieuwssites ter wereld. Oprichter Pete Cashmore wordt regelmatig geciteerd door The New York Times en The Washington Post. Mashable bevat nieuws, tips, lijstjes en ‘how-tos’. De Twitter-account van Cashmore heeft 2,5 miljoen volgers.

http://mashable.com
Twitter: @mashable

3. Brian Solis

Brian Solis is een nieuwe Amerikaanse pr- en mediagoeroe die onder andere bekend is van de boeken ‘Get putting the public back in public relations’, ‘The end of business as usual’ en ‘Engage’ over omgaan met social media. Solis werkt bij het adviesbureau Altimeter Group en begeleidde al een resem Fortune 500-bedrijven.  Zijn blog wordt ondersteund door flink wat foto’s en video’s. Onlangs lanceerde Solis het Youtubekanaal ‘Brian Solis TV’ waarop hij zijn visie geeft en hij andere goeroes en ervaringsdeskundigen interviewt.

http://www.briansolis.com/
Twitter: @briansolis

Strategie & Management

1. Guy Kawasaki

Guy Kawasaki is een Amerikaanse durfkapitalist in Silicon Valley. Hij was een van de eerste werknemers bij Apple Computer en er verantwoordelijk voor de marketing van de Apple Macintosh in 1984.  De man schrijft over ondernemen, carrière en strategie. Kawasakis blog zit hij boordevol nuttige tips en praktische ideeën en is handig voor elke ondernemer en manager geïnteresseerd in technologie, zakendoen en carrièreplanning. Kawasaki heeft bijna een half miljoen volgers op Twitter. De publicatie ‘Strategist News’ plaatste hem op twee in hun rangschikking voor de ‘Best Business Blogs 2011’, na Seth Godin.

http://blog.guykawasaki.com
Twitter: @GuyKawasaki

2. Small Business Trends

Small Business Trends is de one-stop-shop voor zelfstandigen of eigenaars van een klein bedrijf. De blog wordt gerund door Anita Campbell, een advocate en tegelijk ook zelf kleine ondernemer. De site omvat een uitgebreid gamma aan nuttige informatie voor de ‘small business’ van trends, tips in het uitwerken van een marketingplan tot het vermijden van typische beginnersfouten.

http://smallbiztrends.com
Twitter: @smallbiztrends

3. Management craft

De blog ‘Management Craft’ van Lisa Haneberg, managementtrainer, auteur en coach, ziet er nogal academisch uit, maar behandelt wel waar het bij management allemaal om draait. In de huidige zakenwereld moeten managers en leiders namelijk buitengewoon veel werk verzetten en onmogelijke deadlines halen. Maar de meest succesvolle managers kennen het onderscheid tussen ‘moeten doen’ van wat ze ‘echt moeten uitvoeren’.

http://www.managementcraft.com/
Twitter: @LisaHaneberg

Hr

1. Zen habits

We hebben het druk, lijden aan informatiestress en e-mail-overload. En tegelijkertijd willen we meer zin geven aan ons dagelijks leven. Hoe krijgen we nu eindelijk eens alles op orde? Een populaire blog op internet in dit kader is ‘zen habits’ van Leo Babauta, auteur, hardloper en vegetariër. De blog gaat over timemanagement en efficiënter werken. Hij tracht uw ‘work life balance’ te optimaliseren en schrijft over het versimpelen van het leven, zodat er minder in de weg zit. Leo Babauta omschrijft zich daarom ook als ‘simplicity blogger’.

http://zenhabits.net
Twitter: @zen_habits

2. Penelope Trunk

Penelope Trunk richtte drie bedrijven op en is een veelgevraagde bron rond carrièreplanning en zelfmanagement.  De Amerikaanse zakenvrouw beweert dat haar blog reeds in 200 publicaties wereldwijd is verschenen. Trunk is inspirerend, maar tegelijk een tikkeltje omstreden. Ze zorgde onlangs voor opschudding op de sociale netwerksite Twitter aan haar 130.000 volgers vol blijdschap aan te kondigen dat ze een miskraam aan het krijgen was. Ze schreef: “Ik zit in een vergadering. Een miskraam te krijgen. Godzijdank, want er is een wachtlijst van f*cking drie weken om een abortus te krijgen in Wisconsin.” In enkele uren ging de Tweet de wereld rond.

http://blog.penelopetrunk.com
Twitter: @penelopetrunk

3. HR Bartender

HR experte Sharlyn Lauby vergelijkt zichzelf met de barman uit uw favoriete kroeg. U heeft er een zekere vertouwensband mee opgebouwd en kan er altijd terecht voor goed advies. Haar expertise baseert zich op onderwerpen als sociale media voor hr, motivatie en het meten van hr-processen.

http://www.hrbartender.com
Twitter: @hrbartender

Technologie

1. Techcrunch

Techcrunch is één van de bekendste weblogs over trends inzake technologie, internet en it start-ups. Volgens Technorati, een zoekmachine voor blogs, is het een van de meest bezochte blogs wereldwijd. Alleen al op de zogenaamde RSS feed zijn bijna 5 miljoen internetgebruikers geabonneerd. De site legt hiermee de gevestigde mediabedrijven het vuur aan de schenen. Michael Arrington, oprichter van Techcrunch, verkocht TechCrunch aan internetgigant AOL, dat onderdeel is van Time Warner. Eerder kocht AOL ook al de populaire nieuwsblog Huffington Post.

http://techcrunch.com
Twitter: @TechCrunch

2. Boing Boing

Boing Boing is een van de populairste blogs op internet, maar bestond eigenlijk al als papieren uitgave voor de doorbraak van het internet. Het blad schrijft over technologie, wetenschap, games, gadgets en Webcultuur en omschrijft zich door zoveel veelzijdigheid als ‘directory of wonderful things’. De groepsblog behandelt namelijk ook onderwerpen als politiek, economie en sport en valt daarom moeilijk onder één noemer te brengen. De blog pakt regelmatig uit met een primeur en illustreert volop met foto’s en video’s.

http://boingboing.net/
Twitter: @BoingBoing

3. Robert Scoble

Robert Scoble is een Amerikaanse blogger en auteur. De man is bekend om zijn blog, Scobleizer, die op de voorgrond kwam als ‘technology evangelist’ bij Microsoft. Hij werkt momenteel voor Rackspace, een Amerikaanse aanbieder van datacenter- en hostingdiensten. Daarvoor werkte hij voor het blad Fast Company als videoblogger. Scoble is ook erg bekend als co-auteur van het boek ‘Naked Conversations’ over de opmars en het belang van sociale media.

http://scobleizer.com/
Twitter: @Scobleizer

Economie & Financiën

1. The Big Picture

‘The Big Picture’ is de blog van Barry Ritholtz, een auteur die een combinatie biedt van goede analyses, gefundeerde opinies en een verhalende schrijfstijl. De man werd door het tijdschrift Time uitgeroepen tot één van 's werelds invloedrijkste financiële bloggers. Tijdens de voorbije crisis haalde hij regelmatig het tv-scherm met scherpe kritiek op de massale injectie van belastinggeld in de banksector, zonder dat daar enige verantwoording tegenover stond. De man heeft maar liefst 15 miljoen volgers op Twitter.

http://www.ritholtz.com/blog/
Twitter: @ritholtz

2. Business Insider

Business Insider valt tussen de categerie van nieuwssite enerzijds en blog – of beter- combinatie van blogs - anderzijds. Zo werd het onderdeel ‘Clusterstock’ door Time genomineerd tot de "Best 25 Financial Blogs", terwijl de ‘Silicon Alley Insider section’ van Business Insider door PC Magazine werd aanzien als “Favorite Blog”. Vooral de losse stijl en het ironische commentaar doet Business Insider ons eerder als blog inschatten. Ook al beschikt de site over een veertigkoppige redactie.

http://www.businessinsider.com
Twitter: @businessinsider

3. Calculated Risks

Calculated Risks is een bekende financiële en economische blog van de hand van voormalig technologiemanager Bill McBride. De blog bestaat al vijf jaar en heeft onder meer als belangrijkste verdienste dat het de Amerikaanse huizenzeepbel al vrij vroeg zag aankomen en er ook voor waarschuwde. Hierdoor kreeg het veel weerklank in de media en aanzien ten opzichte van Amerikaanse beleidsmakers. De site krijgt dagelijks ongeveer 80.000 bezoekers over de vloer, wat meer dan behoorlijk is in de wereld van financiële blogs.

http://www.calculatedriskblog.com
Twitter: @calculatedrisk

Tekst William Visterin