Welke supersterren lanceerden hun carrière op het Eurovisiesongfestival?

Onze Axel Hirsoux staat zaterdag niet in de finale van het Eurovisiesongfestival. Hij raakte niet door de eerste halve finale van dit jaarlijkse kitschfeest.

Of zijn deelname aan het festival hem een bloeiende carrière zal opleveren is maar de vraag. Het is hoe dan ook speuren naar de laatste grote naam die het Eurovisiesongfestival won, of heb jij naderhand soms nog gehoord van recente winnaars als Emmelie de Forest, Ell & Nizukki, Lena, Alexander Rybak of Dima Bilan?

Dat was ooit wel even anders. Hoewel het festival niet jaarlijks supersterren voortbrengt, heeft het in zijn 55-jarige bestaan toch enkele carrières gelanceerd. Een overzicht van de meest bekende artiesten die hun faam aan Eurovisie te danken hebben.

1. ABBA

In 1974 schoten de Zweedse Agnetha, Benny, Björn en Anni-Frid naar internationale roem met het winnende lied 'Waterloo'. ABBA verkocht sindsdien meer dan 370 miljoen albums.

Dat ABBA nog lang niet dood is bewijst de Broadway-hit Mamma Mia!, een musical gebaseerd op de songs van de Zweedse popformatie. De show reist al dertien jaar onafgebroken de wereld rond.

2. Celine Dion

Na enkele kleine succesjes in onder andere Frankrijk nam de Canadese zangeres Celine Dion in 1988 deel aan het Eurovisiesongfestival, als kandidaat voor Zwitserland. Met haar performance van 'Ne Partez Pas Sans Moi' mocht de gouden plak mee naar huis nemen.

Later scoorde hits met onder andere 'It's All Coming Back to Me Now' en de Titanic-classic 'My Heart Will Go On'. Van 2003 tot 2007 trad La Dion vijf avonden per week live op in het Ceasars Palace in Las Vegas voor uitverkochte zalen, een (lucratieve) activiteit die ze in 2011 hernam.

3. Johnny Logan

De Ier Johnny Logan is de enige performer die het festival twee keer kon winnen: in 1980 met 'What's Another Year', in 1987 met de powerballad 'Hold Me Now'. In 1992 componeerde hij ook het winnende nummer van Linda Martin, 'Why Me'.

Johnny Logan verschijnt regelmatig op Eurovisie-gerelateerde evenementen en treedt nog steeds op als zanger.

4. Vicky Leandros

In 1972 won de Griekse Vicky Leandros voor Luxemburg met 'Après Toi', een single waar ze wereldwijd meer dan 6 miljoen exemplaren van verkocht (in verschillende versies). Na haar doortocht op het liedjesfestijn scoorde ze nog tophits in onder andere Duitsland, Japan en Zuid-Amerika.

5. Nicole & Hugo

Hun inzendingen 'Goeiemorgen morgen' (1970) en 'Baby Baby' (1973) haalden dan wel het podium niet ('Baby Baby' was zelfs de rode lantaarn), wereldberoemd in Vlaanderen werd het zingende koppel wél.

Na een carrière met optredens op cruiseschepen gooide het duo zich weer op de vaderlandse markt en scoorde het succes met een cover van Pastorale, oorspronkelijk van Ramses Shaffy en Liesbeth List. Ze brengen daarop hun cd Bedankt Vlaanderen uit. Ze speelden ook een rol in de K3-musical Alice In Wonderland.