Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

R.I.P. Whitney Houston: haar carrière in 5 video's

Naam: Whitney Elizabeth Houston

Bijnaam: The Voice

Geboren: 9 augustus 1963

Overleden: 11 februari 2012

De Amerikaanse zangeres Whitney Houston is overleden op 48-jarige leeftijd. Ze werd in het verleden vaak geprezen om haar indrukwekkende stemtechniek en vocale bereik van vijf octaven, maar de laatste jaren ging het bergaf: drugsproblemen en hardnekkige verhalen over uitzinnig divagedrag kwamen haar niet ten goede.

Dat neemt niet weg dat de zangeres één van de grootsten was die er ooit geleefd hebben, met een glorieus palmares. Een kijk op haar carrière in 5 video's.

Eerste nummer-één hit

Het jazzy Saving All My Love For You (1985) was het eerste écht grote succes voor de zangeres, met nummer-één hits in de VS en Groot-Brittannië. De titelloze debuutplaat stond 14 weken op nummer één in de hitlijsten. Voor Saving All My Love For You won ze ook nog eens haar eerste Grammy-award, er zouden er nog vijf volgen.

Whitney: het album

De tweede plaat, met de titel Whitney (1987), haalde maar liefst negen keer platina. Ze behaalde zeven opeenvolgende nummer-één hits, een record dat niemand haar achterna deed. Haar winning streak begon met I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me).


The Bodyguard

De single I Will Always Love You, een cover van Dolly Parton, die ze opnam voor de soundtrack van haar filmdebuut The Bodyguard (1992), is nog steeds de op één na best verkochte single ter wereld. Alleen Candle in the Wind van Elton John deed het beter. The Bodyguard, een thriller, werd genomineerd voor twee Oscars, maar kon er geen verzilveren.

De nineties

Na The Bodyguard werd het wat stil rond La Houston: er volgden een aantal films en soundtracks, maar geeneen kan het eerdere succes evenaren. Het album My Love Is Your Love uit 1998 was wel weer een succes, met 13 miljoen verkochte exemplaren. In 2000 verscheen een Greatest Hits-album, met enkele nieuwe nummers zoals Can I Have This Kiss Forever met Enrique Iglesias. Het album ging tot nu toe 10 miljoen keer over de toonbank.

De nillies

Het nieuwe millennium begon vooral met veel (drugs)problemen voor de zangeres. In 2009 kwam ze weer met haar carrière in het nieuws: het album I Look To You haalde voor het eerst sinds The Bodyguard de nummer-één positie in de Amerikaanse albumlijst. De single Million Dollar Bill krijgt goede kritieken, maar het publiek lust het niet zo. Hoge noteringen voor de nieuwe singles blijven uit.