Presentatietechnieken / Inleiden

terug naar Presentatietechnieken

Het is belangrijk dat je vanaf het begin van je presentatie een goede indruk maakt. Breek bijvoorbeeld het ijs met een anekdote. Wees echter voorzichtig met je openingszin. Heb je geen aanleg voor one-liners of grappige intro's, dan onderneem je best geen pogingen in die richting.

De bedoeling van je presentatie

Tijdens de eerste drie minuten van je presentatie moet je het publiek duidelijk maken wat de bedoeling van je presentatie is en welke punten je zult aankaarten. Doe je dat niet, dan zal je publiek rusteloos worden en afdwalen. Bedenk echter wel dat toehoorders nooit direct alert zijn. Pak met je sterkste punten pas uit nà je intro.

Stel jezelf voor

Het is misschien een cliché, maar toch begin je best met jezelf voor te stellen, het publiek te begroeten en aan te halen waarom jij gekozen bent om de presentatie te geven. Vergeet daarbij niet om oogcontact te maken met je publiek. Wanneer je je toehoorders bovendien een idee geeft van je timing, geef je ze een houvast om beter te volgen. Laat tijdens je betoog merken dat je de tijd in het oog houdt door bv. te zeggen "We hebben nog 20 minuten dus..."

Als je de eerste keer voor een publiek staat, is het verleidelijk om je te verontschuldigen voor je gebrek aan spreekervaring. Toch doe je dit beter niet. Je publiek is tenslotte enkel geïnteresseerd in wat je zegt, niet in hoe je je voelt.

Samenvatting van je uiteenzetting

Misschien kom je in de verleiding om op voorhand een samenvatting van je presentatie uit te delen. Dit is een ideale manier om jezelf uit te schakelen. Je toehoorders zullen er meteen door bladeren en je daarna negeren omdat ze al weten wat je te vertellen hebt. Je samenvatting bewaar je dus tot na je presentatie.

De draad kwijt?

Wanneer je tijdens je betoog de draad kwijt raakt zwijg je best in plaats van te beginnen aarzelen en mompelen. Je kunt altijd aan je publiek vragen wat het laatste punt was dat je behandeld hebt.